Nemško gospodarstvo v nov padec

Nemška tovarna gum Continental. (Foto: epa)

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je junija ponovno poslabšalo, ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Potem ko se je vrednost kazalnika gospodarske klime maja ustavila pri 91,5 točke, je junija upadla na 88,5 točke. Gre za drugi zaporedni padec indeksa.

Glavna razloga za poslabšanje gospodarskega razpoloženja so bolj pesimistična pričakovanja in slabše ocene nemških podjetij glede trenutnih razmer, so danes izpostavili pri Ifu. V proizvodnih dejavnostih se je razpoloženje bistveno poslabšalo. Pričakovanja v tem sektorju so občutno upadla in dosegla najnižjo raven po novembru 2022. Kot slabše so podjetja v proizvodni dejavnosti ocenila tudi trenutno stanje.

Kazalnik se je znižal tudi v storitvenih dejavnostih. Podjetja so bila s trenutnim stanjem manj zadovoljna kot maja, njihova pričakovanja pa so bistveno bolj pesimistična. Prav tako se je znižal kazalnik v trgovini. S trenutnimi razmerami so bila podjetja nekoliko manj zadovoljna kot maja. Kazalnik pričakovanj se je medtem nekoliko izboljšal, vendar podjetja ostajajo pesimistična. V gradbeništvu so bila podjetja junija nekoliko manj zadovoljna s trenutnim stanjem, njihova pričakovanja glede prihodnjih mesecev pa so se bistveno poslabšala.

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je do maja pol leta izboljševalo, navaja STA.

Sara Kovač