fbpx

Nemško sodišče je 16-letno “malo sestro islama” za šest let poslalo v mladinski zapor

Foto: iStock

Februarja lani je na železniški postaji v Hannovru takrat 15-letna Safia z nožem v vrat zabodla policista, ki je bil hudo poškodovan, a je napad preživel. Nemško sodišče je najstnico obsodilo na šest let mladinskega zapora.

Preiskovalci menijo, da gre za prvi teroristični napad, ki je bil v Nemčiji izveden po naročilu ekstremistične skupine Islamska država. Regionalno sodišče v osrednjem nemškem mestu Celle je najstnico poleg poskusa umora spoznalo krivo tudi za napad na policista in podpiranje teroristične organizacije. Najstnica je bila povezana z islamsko državo prek spletnih družbenih omrežij. Policista je napadla, ko je opravljal običajne službene naloge.

Safia S., hči nemškega očeta in maroške matere je priznala krivdo. Policistu je napisala pismo in se mu opravičila za storjeno dejanje. Pred napadom je obiskala Istanbul in se s teroristično organizacijo dogovarjala za vstop v Sirijo. Mama ji je to preprečila in jo odpeljala  nazaj v Nemčijo. Sofia je živela z materjo, oče se je ločil in ju zapustil. Med preiskavo je preiskovalcem povedal, da je otroke vzgajal v strogem verskem duhu. Leta 2008 jo je salafistični pridigar Pierre Vogel oklical za “malo sestro islama”. Na spletnem portalu Youtube je bil objavljen posnetek, na katerem je takrat sedemletna Safia recitirala Koran.

)

Pierre Vogel

Preiskovalci pravijo, da je bil napad na policista prvi teroristični napad v Nemčiji, ki ga je naročila islamska država, ki je po njem prevzela odgovornost še za tri. Največji teroristični napad v Nemčiji je bil v Berlinu decembra lani, ko je 24-letni Tunizijec Anis Amri ugrabil tovornjak, z njim zapeljal na božično tržnico in ubil 12 ljudi.

B. J., STA