fbpx

Nemško tožilstvo o napadu z nožem: Napadalčevi motivi gredo v smer islamističnega ozadja

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Sirski državljan, ki je obtožen, da je v napadu z nožem na nemškem vlaku v začetku meseca ranil štiri ljudi, je morda imel islamistični motiv, je v torek sporočilo tožilstvo v Münchnu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo v Münchnu je glede incidenta ocenilo, da islamističnega ozadja kaznivega dejanja ni mogoče izključiti. “V to smer kažejo tudi vsebina obtoženčevega računa na Facebooku in propagandni posnetki teroristične organizacije Islamska država (IS), ki so jih našli pri njem,” je tožilstvo navedlo v izjavi. Preiskovalci so sprva trdili, da ni nobenih znakov islamističnega motiva.

Primer so že predali protiteroristični enoti bavarske policije, ki še naprej ocenjuje dokumente in nosilce podatkov, zasežene pri napadalcu.

Terorist s psihičnimi težavami
27-letni Sirec, ki je v Nemčijo prišel leta 2014, je 6. novembra na hitrem vlaku med mestoma Regensburg in Nürnberg na jugu Nemčije z nožem ranil štiri ljudi. Dan pred tem je izgubil službo. Po pisanju nemškega dnevnika Bild naj bi se pred dogodkom nenavadno vedel, kot da ima psihične težave, med drugim naj bi na vlaku klical na pomoč. Policisti so ga aretirali in odpeljali v psihiatrično bolnišnico, kjer so v prvi oceni ugotovili, da trpi za paranoidno shizofrenijo in najverjetneje ni kazensko odgovoren za svoja dejanja. Tožilstvo ga je obtožilo poskusa umora, poskusa uboja in hude telesne poškodbe, še poroča STA.

Sara Kovač