Nemško ustavno sodišče zadalo udarec proticepilcem

Datum:

Spodnji dom nemškega parlamenta je konec lanskega leta potrdil predlog zakona, ki za zdravstvene delavce uvaja obvezno cepljenje proti covidu-19. Nekateri zaposleni v zdravstvu v Nemčiji so temu nasprotovali, zato so se pritožili na ustavno sodišče, ki pa njihovim zahtevam ni ugodilo. 

V Nemčiji je sicer vse glasnejša razprava o uvedbi obveznega cepljenja za vse odrasle. Konec lanskega leta pa so sprejeli obvezno cepljenje za zaposlene v ustanovah, kjer skrbijo za pomoči potrebne ljudi, kot so bolnišnice in zdravstveni domovi ter domovi za starejše. Obvezno cepljenje za zaposlene v zdravstvu v Nemčiji prične veljati sredi marca, nekateri pa temu še vedno nasprotujejo. A je ustavno sodišče v mestu Karlsruhe v petek zavrnilo pobudo, s katero so želeli preprečiti obvezno cepljenje

Na ustavno sodišče so se pritožili necepljeni delavci pa tudi delodajalci, ki še naprej želijo zaposlovati necepljeno osebje. V skrajšanem postopku so sodniki tehtali posledice. Kaj bi imelo hujše posledice: če bi vsem ugodili ali če bi začasno razveljavili obvezno cepljenje in bi se kasneje  izkazalo za ustavno. Prišli so do zaključka da je verjetnost resnih posledic cepljenja zelo nizka in se izravna z bistveno večjo verjetnostjo za škodo oziroma posledice po okužbi, so zapisali na sodišču. Obveznost cepljenja ne izpolnjuje “v času te odločitve nobenih daljnosežnih ustavnih pomislekov”.

Obveznost cepljenja velja za zaposlene v ustanovah, kot so klinike, domovi za ostarele in zdravniške ordinacije, o čemer se je odločil nemški bundestag 10. decembra. Namenjen je zaščiti starih in šibkih ljudi pred okužbo s koronavirusom.

Nemški minister za zdravje Klaus Holetschek

Obvezno cepljenje povzroča trenja v politiki
Zdravstveni delavci morajo do 15. marca 2022 dokazati, da so v celoti cepljeni oziroma preboleli. Če ni dokazov, je treba obvestiti zdravstveno službo, ki pa izda prepoved vstopa ali prenehanje dejavnosti. Minister za zdravje Klaus Holetschek (CSU) je dejal, da Bavarska še vedno meni, da je obvezno cepljenje dober ukrep.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Tihotapca migrantov med vratolomno vožnjo ustavil šele stinger – ta nato pobegnil

Policisti so v sredo pri prevozu migrantov v Drašičih...

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...