fbpx

Nenapovedano Ukrajino obiskala tudi nemška zunanja ministrica

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock na obisku v Ukrajini (foto: epa)

Nemška ministrica za zunanje zadeve Annalena Baerbock je danes nenapovedano obiskala Ukrajino in mesto Buča, kjer naj bi ruske sile po trditvah ukrajinskih oblasti izvedle poboje civilistov. Potem ko je bil premier Janez Janša eden od prve trojke voditeljev, ki so obiskali Kijev, so mu sledili še ostali evropski voditelji, med drugim tudi visoka predstavnika EU, Ursula von der Leyen in Josep Borrell. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je obisk Barebockove zadnji v nizu visokih obiskov predstavnikov tujih vlad v Kijevu.

Annalena Baerbock iz vrst nemških Zelenih je najvišja predstavnica nemških oblasti, ki je obiskala Ukrajino od začetka vojne. Kijev je v aprilu nameraval obiskati nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, a mu je ukrajinska stran na hitro preklicala vabilo, ker naj bi v preteklosti zagovarjal Rusiji naklonjeno zunanjo politiko. V Berlinu so incident označili za veliko žalitev. Kmalu zatem so v Kijev povabili nemškega kanclerja Olafa Scholza, ki pa je vabilo zaradi incidenta zavrnil.

Uvodoma obisk Buče
Nemški zunanji ministrici Annaleni Baerbock se je pridružil njen nizozemski kolega Wopke Hoekstra, skupaj sta obiskala od vojne opustošena območja okrog Kijeva. Ministrica Baerbock je ob začetku potovanja obiskala mesto Buča, ki je postalo razvpito kot prizorišče domnevnih grozodejstev ruskih čet, preden so bile prisiljene k umiku konec marca. Spremljala jo je ukrajinska generalna tožilka Irina Venediktova, ki je nadzirala zbiranje informacij o obtožbah o posilstvu, mučenju in drugih domnevnih vojnih zločinih ruskih sil.

Baerbockova zagotovila pomoč
Baerbockova je po poročanju tujih medijev predlagala, da bodo kot mednarodna skupnost zbirali dokaze, prav tako pa naj bi obljubila popolno politično, finančno in kadrovsko podporo Nemčije pri preiskavi vojnih zločinov ukrajinski generalni tožilki Iryni Venediktovi. Kasneje je med obiskom kijevskega predmestja Irpin, ki je prav tako utrpelo hudo opustošenje, Baerbockova izrazila globoko občudovanje nad pogumom, ki so ga izkazali Ukrajinci v boju proti vdoru ruskim silam.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier (Foto: epa)

Diplomatske napetosti
Iz urada nemškega predsednika so minuli teden sporočili, da sta Steinmeier in ukrajinski kolega Volodimir Zelenski v telefonskem pogovoru rešila spor glede neuspelega obiska v Kijevu. Ukrajinske oblasti so od začetka vojne večkrat obtožile nemško vlado, da Ukrajine ne podpira v zadostni meri. Na te kritike so se v Berlinu odzvali z okrepljeno dobavo orožja, kancler Scholz pa je v nedeljskem televizijskem nagovoru ob 77. obletnici konca druge svetovne vojne v Evropi poudaril, da ima Nemčija zgodovinsko odgovornost, da pomaga Ukrajini, ki jo je napadla Rusija. Ob vsem tem pa je potrdil tudi načrt, ki ga je pred tem izpostavil češki premier Petr Fiala, po katerem bo Češka Ukrajini dostavila težko orožje iz sovjetske dobe, Nemčija pa ga bo nadomestila v tako imenovani zamenjavi tankov.

Tanja Brkić