Nepodpisan Trumpov ukaz Pentagonu nalaga zaseg glasovalnih naprav

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump (Foto: epa)

Z odredbo z datumom 16. december 2020 je bilo zahtevano imenovanje posebnega svetovalca, ki bi vložil obtožnico v zvezi z morebitnimi obtožbami o goljufijah, ki bi izhajale iz zasegov glasovalnih naprav. Vendar dokument ni bil nikoli podpisan.

Osnutek izvršnega ukaza, ki ga je Bela hiša Donalda Trumpa napisala v tednih po njegovem porazu na volitvah leta 2020 je najvišjemu vojaškemu vodji države naročil naj zaseže glasovalne naprave so poročali mediji. Ekskluzivni dokument, ki ga je objavil Nacionalni arhiv in pridobil Politico kaže na skrajne ukrepe, ki jih je bil Trump morda pripravljen sprejeti, da bi se obdržal na oblasti proti volji volivcev, ki so za svojega naslednjega predsednika izbrali Joeja Bidena. Je med več kot 750 zapisi, ki so bili predani izbirnemu odboru predstavniškega doma, ki preiskuje napad na Kapitol leta 2021 potem, ko je vrhovno sodišče zavrnilo Trumpovo pritožbo, da bi preprečil njihovo objavo. “S takojšnjim učinkom obrambni minister zaseže, zbere, zadrži in analizira vse stroje, opremo, elektronsko shranjene informacije in materialne evidence, ki jih je treba zadržati,” piše v osnutku na treh straneh.

V dokumentu so ponovljene številne ovržene teorije zarote o vdoru v volilne naprave, ki so jih uveljavljale osebe iz Trumpove orbite, ki so zdaj tarča kongresnih preiskovalcev vključno z odvetnikom Sidneyjem Powellom. Ta je novinarjem lažno povedal, da so bile volitve tarča “komunističnega denarja prek Venezuele, Kube in verjetno Kitajske”. Powell in nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani sta v tednih po Trumpovem porazu vodila neuspešna prizadevanja, da bi sodišča razveljavila rezultate volitev v ključnih državah. Nekdanji predsednik in njegovi zavezniki so več mesecev vztrajali pri lažnih trditvah o vsesplošnih goljufijah čeprav so strokovnjaki v njegovi lastni vladi potrdili, da je šlo za najbolj varno glasovanje v zgodovini ZDA.

Trditve je zavrnil tudi Trumpov imenovani generalni državni tožilec Bill Barr, Trump pa je bil na koncu odstavljen zaradi spodbujanja napada množice njegovih podpornikov na Kapitol. Osnutek ukaza je podoben zaroti opisani v Powerpointovi predstavitvi za ohranitev Trumpa na položaju, ki jo je nekdanji vodja osebja Bele hiše Mark Meadows lani predal izbranemu odboru. Ta dokument je predvideval zaseg glasovnic ameriških maršalov za ročno ponovno štetje v 50 državah. Osnutek izvršnega ukaza, ki se je pojavil v petek se osredotoča zlasti na naprave za označevanje glasovnic na dotik podjetja Dominion, ki so bile uporabljene v Georgii kjer sta ročno in strojno štetje potrdila Bidnovo zmago.

Ponavlja lažne trditve, da je podjetje Dominion “v lasti ali pod močnim nadzorom in vplivom tujih agentov, držav in interesov” ter, da so njegove naprave namenoma zasnovane za ustvarjanje “sistemskih goljufij”. Powell in Giuliani se borita proti milijardnim tožbam zaradi obrekovanja, ki sta jih vložila Dominion in Smartmatic, dve podjetji za volilne naprave.

Demokracija