fbpx

Lahko jih je sram: Kar 92 odstotkov radikalnih levičarjev živi pri svojih starših

Foto: epa

Velika večina radikalnih levičarskih protestnikov, sodeč po raziskavi, objavljeni v Bildu, je moškega spola in živijo pri starših. Raziskava se nanaša na obdobje med letoma 2003 in 2013, opravljena pa je bila med 873 osumljenci, zajetimi v preiskovalnih akcijah policije. 

Večino skrajnih levičarjev je policija aretirala med protesti v berlinskih predelih Friedrichshain, Kreuzberg in Mitte. Najbolj bode v oči dejstvo, da je kar tretjina brezposelnih, 92 odstotkov pa jih še vedno živi pri starših, kaže raziskava nemškega zveznega urada za zaščito ustavnega reda.

Glede na statistične podatke o kaznivih dejanjih so te levičarji največkrat storili proti drugim osebam, v štirih od petih primerov pa so bili žrtve policisti. Le v 15 odstotkih primerov so se levičarji spravili na desničarske aktiviste. Med njihovimi žrtvami je bilo kar 11 primerov, kjer je šlo za umore.

Kar 95 odstotkov kriminalnih dejanj je bilo storjenih v imenu “antifašističnega boja”, med drugim se levičarski ekstremisti pogosto upirajo aretacijam, zažigajo avtomobile in podobno.

M. P.