fbpx

Nered in kaos: Venezuelcem je prekipelo – šli so na ulice

Foto: epa

Južnoameriško socialistično državo Venezuelo pretresa večje število protestov, ki v državi povzročajo nered in kaos. Nicolas Maduro je z zatiranjem nasprotnikov in opozicijskih strank Venezuelo potisnil v kaotično spiralo, nezadovoljne državljane pa je najbolj zmotilo dejstvo, da so vodilnemu opozicijskemu voditelju Henriqueju Caprilesu prepovedali opravljanje javne funkcije za dobo 15 let. 

Venezuelska policija je na več tisoč protestnikov, ki so se zbrali na cestah Caracasa, izstrelila gumijaste naboje in uporabila solzivec. Med protestniki je bilo mogoče videti napise: “Diktator Maduro” in “Volitve sedaj!” v podporo “prepovedanemu” opozicijskemu voditelju Henriqueju Caprilesu.

Madura označil za diktatorja
Capriles, eden najpomembnejših političnih desnosredinskih tekmecev Madura, je svoje nezadovoljstvo izrazil na novinarski konferenci in Madura označil kot diktatorja. Potem, ko mu je bila izdana prepoved opravljanja javne funkcije, je pozval k vstaji in dodal, da to ne predstavlja boja enega samega človeka, ampak boj celotnega venezuelskega ljudstva.

Foto: epa

Nezadovoljstvo iz dneva v dan narašča
V protestih je bilo po navedbah Guardiana poškodovanih vsaj 17 ljudi, ki so bili sprejeti na zdravljenje. Za ponedeljek so protestniki napovedali nov protest, 19. aprila pa so napovedane demonstracije večjega obsega. Ena izmed udeleženk sobotnih protestov Victoria Paez je povedala, da daje venezuelska vlada vsak dan več razlogov za protestiranje. Glede na to, da kot kemična inženirka zasluži manj kot 20 ameriških dolarjev na mesec, si želi skupaj s svojimi sošolci s fakultete čimprej pobegniti iz države in si zagotoviti lepšo prihodnost.

Foto: epa

Foto: epa

Socialistična vlada se je že leta 2014 soočila z nasilnimi protivladnimi protesti, v ospredju katerih je bil prav Capriles. Več deset ljudi je v njih izgubilo življenje, zato se številni bojijo, kakšen bo rezultat tokratnih protestov.

N. Ž.