fbpx

Nespoštovanje dogovora, evakuacija iz Alepa je ustavljena

Sirska vojska v Alepu Foto: STA

Opozicija je kršila dogovor, evakuacija civilistov in borcev iz sirskega Alepa je ustavljena. V regiji naj bi prišlo do več eksplozij, vzrok za to še ni znan. S streljanjem naj bi začeli uporniki. Pripadniki režima so sporočili, da so evakuacijo ustavili, ker so uporniki ‘zapuščali mesto s talci’.

Evakuacija civilistov in upornikov iz Alepa se je začela v četrtek. Prvi poskus evakuacije  v sredo je padel v vodo, saj se je nadaljevalo obstreljevanje, ki je trajalo do četrtka zjutraj. Mednarodni odbor Rdečega križa je sporočil, da je čez noč vzhodni del sirskega mesta Alep zapustilo več tisoč civilistov in borcev. Vodja zdravnikov in prostovoljcev, ki sodelujejo pri evakuaciji, Ahmed al Dbis  je ocenil, da je vzhodni Alep zapustilo okrog 6.000 ljudi, med njimi je bilo tudi 250 ranjenih in 250 bolnih ljudi.

V zadnjih 24 urah je Alep zapustilo več kot 8.000 civilistov in upornikov. Evakuacija je ustavljena, ker vojska ni spoštovala pogojev dogovora. Pripadniki režima so sporočili, da so evakuacijo ustavili, ker so uporniki ‘zapuščali mesto s talci.’

Na evakuacijo še vedno čaka več tisoč Alepčanov. Francoski predsednik Francois Hollande je dejal, da na transport čaka 50.000 ljudi, humanitarne organizacije poročajo o 70.000 ljudeh.

B. J., STA