fbpx

Nesramno drago predsedniško letalo razjezilo Trumpa, saj želi privarčevati davkoplačevalski denar, mediji pa ga kritizirajo

Foto: epa.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je med levičarskimi mediji znova poskrbel za pravo razburjenje, ko se je na svojem Twitter profilu obregnil ob visoke stroške, ki jih trenutna ameriška administracija predvideva za gradnjo novega predsedniškega letala Air Force One, ki naj bi predvidoma leta 2024 zamenjalo aktualno letalo. Trump meni, da je štiri milijarde ameriških dolarjev preprosto prevelik zalogaj za ameriške davkoplačevalce, a namesto na podporo zaradi poziva k oklestenju nerazumno visokih stroškov, je Trump znova naletel na medijski pogrom. Levičarski mediji mu očitajo, da škoduje ameriškemu gospodarstvu, ker je letalska družba Boeing zaradi “tvita” doživela padec vrednosti svojih delnic. A samo za nekaj ur, saj je do večera že presegla jutranjo vrednost.

Donald Trump, ki bo v Belo hišo inavguriran 20. januarja prihodnje leto, je v torek zjutraj “čivknil”, da je predviden dizajn novega predsedniškega letala Air Force One predrag in Washington pozval, da naročilo nemudoma prekliče. “Stroški programa so ušli iz vajeti. Več kot štiri milijarde ameriških dolarjev! Prekličite naročilo,” je na svojem Twitterju zapisal nepremičninski magnat, ki sicer za prevoz sebe in družine uporablja podobno prestižno letalo družbe Boeing.

Trump je proti letalu, ki bi davkoplačevalce stalo 180 tisoč ameriških dolarjev na uro
Air Force One je ime za katerokoli ameriško zračno plovilo, ki na krovu nosi ameriškega predsednika. Posebno predsedniško letalo je v uporabi šele od konca druge svetovne vojne, trenutno pa je v uporabi močno predelani boeing 747-200 (med drugim mora zagotoviti tudi absolutno varnost v času jedrske vojne), ki so ga zgradili leta 1986 in leti od leta 1990. Življenjska doba letala je sicer v navadi do 30 let. Za primerjavo: Trump ima v lasti močno predelano letalo boeing 757-200, ki je v uporabi od leta 1991, je pa nekoliko manjše in počasnejše od predsedniškega letala. Vseeno so stroški na uro letenja neprimerljivo manjši: Trumpa ura letenja stane natanko osem tisoč ameriških dolarjev, medtem ko predsedniško letalo davkoplačevalce stane kar 180 tisoč ameriških dolarjev na uro.

Trumpovi nasprotniki so ga spet izkoristili in nanj zlili svoj žolč
Trumpa so novinarji zaradi po njihovo spornega tvita pričakali v pritličju poslovne stolpnice Trump Tower in želeli dodatna pojasnila ter jih tudi dobili: “Mislim, da je to absurdno. Želimo si, da bi Boeing zaslužil, ampak ne toliko!” Delničarji Boeinga so bili v torek ves dan panični, ker je omenjeni tvit za kratko zamajal borzo, saj je bila družba v samo pol ure vredna okoli milijardo dolarjev manj.

Trumpovi nasprotniki so situacijo izkoristili in nanj zlili svoj žolč, čeprav gre v resnici samo za oportunitetno izgubo delničarjev, saj bi izguba nastala le v primeru, da bi posamezen delničar v tistem trenutku prodal svojo delnico. Že do osme ure zvečer si je delnica že povrnila polovico izgubljenega, do konca dneva pa v primerjavi z jutranjo vrednostjo celo pridobila za slabega pol dolarja; zaključni tečaj je znašal 152,24 dolarja.

Kar so ostali mediji zamolčali …
Poleg osnovnega letala je ameriška diplomacija predvidela tudi rezervnega. Stroški pa rastejo. Zakaj si je Boeingova delnica že do večera povrnila padlo vrednost, obstajajo deljena mnenja. Trumpovi nasprotniki trdijo, da preprosto zato, ker njegove trditve niso bile resnične, toda raziskava časopisa Washington Post, ki je bila objavljena še isti dan, razkriva drugačno zgodbo. Boeing ima trenutno z ameriško vlado resda sklenjeno pogodbo v višini 170 milijonov dolarjev, toda ameriška diplomacija predvideva 2,9 milijarde za stroške gradnje dveh predsedniških letal, saj potrebuje tudi rezervnega. Dodatna oprema bi lahko stala še dodatno milijardo in smo že blizu Trumpovi oceni.

So se pa pri Boingu že odzvali, poroča Reuters, saj je prvi mož letalske družbe poklical Trumpa in izrazil pripravljenost doseči nadzor nad stroški skupaj z novo ameriško administracijo, ki bo nasledila Baracka Obamo.

L.S.