fbpx

Neukrepanje Evropske unije glede Belorusije spodkopava verodostojnost njene zunanje politike!

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko (Foto: epa)

Neukrepanje Evropske unije glede Belorusije spodkopava verodostojnost njene zunanje politike, je v intervjuju, ki je bil v nedeljo objavljen v časniku Financial Times, poudaril litovski zunanji minister Linas Linkevicius. Linkevicius je prepričan, da bi morala EU spodbujati demokracijo in se zoperstaviti ruskemu vplivu v Belorusiji, pri čemer bi moral blok držav po njegovo zagotoviti konkretno pomoč ruski opoziciji. 

“Včasih se odzovemo prepozno, naši ukrepi pa so razdrobljeni, zato z njimi ne naredimo nobenega vtisa na družbo ali ljudi na oblasti,” je zatrdil Linkevicius.

Opozicija poziva k uvedbi sankcij

Beloruska vodja opozicije Svetlana Tihanovska je v petek pozvala Združene narode naj obsodijo zatiranje Lukašenka nad protestniki, ki mu očitajo, da je prejšnji mesec ponaredil  rezultate za svojo vnovično zmago na volitvah. Prav tako je tudi pozvala mednarodno skupnost k uvedbi sankcij zoper tiste posameznike, ki so sodelovali pri ponarejanju volilnega rezultata v prid Lukašenka, poroča Reuters

Opozicijska voditeljica se je oglasila iz glavnega mesta Litve Vilna, kamor je pobegnila potem, ko je Lukašenko sprožil zatiranje. Lukašenko, ki se oblasti oklepa že 26 let, se od “zmage” na volitvah 9. avgusta, sooča s protesti. Kljub številnim pozivom k odstopu je zanikal očitke opozicije in zahodnih držav, da je bilo glasovanje ponarejeno. 

Nina Žoher