fbpx

58-letnik na dvorišču izobesil staro hrvaško socialistično zastavo, policija mu je kazen izdala v dinarjih

Foto: Facebook

Hrvaški mediji v teh dneh obširno pišejo o bizarnem incidentu, ki se je dogodil prejšnji vikend, ko je 58-letnik iz Đulovaca izdeloval streho za svinjak na svojem dvorišču. Tradicija namreč veleva, da se na steber na dvorišču izobesi zastavo. Ker pa je ta namesto uradne zastave samostojne Republike Hrvaške izobesil kar zastavo Socialistične republike Hrvaške, so ga sosedje prijavili, policija pa mu je izdala denarno kazen.

Ko je zaplapolala zastava Socialistične republike Hrvaške namesto uradne zastave Hrvaške, zadeva ni ostala neopažena s strani sosedov, navaja hrvaški Jutranji List. Glede izobešanja zastave z ogromno rdečo zvezdo pa še ni jasno, ali se je moški preprosto zmedel ali pa je veliki oboževalec Hrvaške Josipa Broza Tita.

Foto: Facebook

Policisti so zastavo 58-letnemu Hrvatu zaplenili in mu vročili prekrškovni nalog, zaradi česar mu sedaj grozi plačilo globe v vrednosti od 20 do 50 nemških mark. Ne, ni pomota. Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Hrvaške se namreč ni spremenil vse od leta 1993, zato se kazen določa v nemških markah, protivrednost pa je izražena v hrvaških dinarjih. Problem je v tem, ker nihče ne ve, kako bodo prekrškarju zdaj izračunali tečaj dinarja v odnosu na nemško marko, saj tudi ta valuta že dolgo ne obstaja več, še navajajo na spletnem portalu danica.hr.

Hana Murn