fbpx

Pravica po francosko: Ker so branili meje pred migranti, so se znašli pred sodnikom

Foto: GI

Trije člani francoske veje Generacije identitete bodo 11. julija obravnavani zaradi protimigrantske operacije Defend Europe v departmaju Hautes-Alpe, ki se je odvila spomladi leta 2018.

Obtožnica se glasi: “Združenje (Generacija identitete) kot pravna oseba, predsednik združenja Clément Gandelin, predstavnik tega združenja Romain Espino ter član združenja, ki je ‘aktivno sodeloval pri organizaciji te operacije’, si prizadevajo za ‘dejavnosti, ki bi zaradi njihove prisotnosti v javnosti lahko povzročile zmedo razumevanja javnih funkcij pristojnih organov, ki se ukvarjajo z migracijami’. To je smatrano kakor kaznivo dejanje, ki se kaznuje z enoletno zaporno kaznijo in denarno kaznijo v višini 15 tisoč evrov.”

Med aprilom in junijem leta 2018 je združenje organiziralo patrulje, ki so omejevale nezakonite prehode ilegalnih migrantov preko Alp na francosko-italijanski meji. Tožilec območja Gap, Raphaël Balland, opozarja, da je bil namen misije v Alpah predvsem spremljanje francosko-italijanske kopenske meje, z napotitvijo stotih aktivistov na območje kraja Col de l’Échelle, dne 21. aprila 2018. Od 22. aprila naprej je bil namen aktivistov prijeti tujce, ki so nezakonito prehajali v Francijo, ter najti dokaze o vpletenosti nevladne organizacije Združenje za pomoč migrantom pri storitvi kaznivega dejanja ogrožanje nacionalne varnosti.

Identitarci so v akciji uspeli prijeti štiri nezakonite migrante, ki so jih privedli k policistom. Uspešno so tudi pomagali pri aretaciji sedmih migrantov, ki so jih opazili in o njih poročali. Akcija, ki se je zaključila 29. junija 2018, se v letu 2019 ni ponovila. Verjeli so, da so njihova dejanja zaščitena s 73. členom francoskega kazenskega zakonika, ki določa, da ima v primeru “očitno storjenega kaznivega dejanja vsaka oseba pravico do prijetja storilca tega kaznivega dejanja in njegove privedbe do najbližjega sodnega policista“.

S tem lahko le zaključimo, da vsi evropski sodni in državniški sistemi zatirajo lasten narod in delujejo v prid tujca, ki je ali še bo storil kaznivo dejanje. Posilstva na Švedskem in v drugih državah, ki so migrante sprejemale odprtih rok, ostajajo nerešena, vprašanje časa pa je, kdaj se bo to začelo pri nas.

C. Š.