fbpx

Nevaren incident: Španci s streli nad Američane, nato so se vmešali še Britanci

Foto: epa

Španski patruljni čoln je ameriški nuklearni podmornici USS Florida želel preprečiti plutje v vodah Gibraltarja, ki jih nadzoruje Združeno kraljestvo. Britanci so zato proti španski mornarici izstrelili več opozorilnih strelov. Šele s posredovanjem več čolnov in ladij so Španci odnehali. 

Britanski uradniki so dejali, da je Španija motila delovanje ameriške podmornice, incident pa označili za izjemno nevaren. Španska obalna straža naj bi namreč želela zapreti plovno pot ameriški podmornici, zaradi česar so posredovali Britanci.

London je nato diplomatsko posredoval v Madridu in zahteval pojasnila od Špancev.”Ne gre le za nevarno špansko igro, pač pa je to obnašanje za članico Nata popolnoma nedopustno. Na tak način sporočajo svoje nespoštovanje do njihove zaveznice,” je dejal britanski uradnik.

”Ameriška mornarica zagotavlja varnost v Sredozemskem morju v imenu celotnega Nata. Dovoliti bi ji morali, da brez omejitev pluje po vodah, tudi če pripadajo Gibraltarju,” je še dodal predstavnik britanskih morskih sil.

Prvi incident v dveh letih
Kot dodajajo Britanci, naj bi španska ladja tudi po izstrelitvi opozorilnih strelov še vedno skušala preprečiti pot ameriški podmornici. Da so Španci odnehali, je moralo posredovati še več britanskih ladij. To je sicer prvi incident v zadnjih dveh letih, pri katerem je morala britanska mornarica uporabiti opozorilne rakete.

Incident so potrdili tudi v pisarni gibraltarskega guvernerja, španske oblasti pa o incidentu zaenkrat še molčijo.

M. G.