fbpx

V francoski prestolnici divja državljanska vojna: Policisti v ognju, režimski mediji pa molčijo

(Foto: Twitter/@FerdinandPusnik)

Finalista za položaj francoskega predsednika, za kogar bo že to nedeljo jasno, kdo je veliki zmagovalec te napete tekme, sta praznik dela izkoristila za velika shoda v Parizu. Predvsem brez dlake na jeziku je bila Marine Le Pen, ki je imela veliko povedati o Macronu. Najbolj obiskan shod pa je bil tisti, ki je bil uperjen proti obema predsedniškima kandidatoma, kjer je bilo tudi najbolj “pestro” in je prišlo tudi do izgredov. Policisti so goreli.

V spopadu med zamaskiranimi protestniki in policisti v Parizu, je bilo ranjenih 6 policistov. Na demonstracijah ob 1. maju so  mladeniči s pokritimi obrazi v policiste metali molotovke, ti pa so jim odgovorili s solzivcem. Kot so povedali očividci, so enega od policistov zajeli plameni. Minister za notranje zadeve je kasneje povedal, da sta bila resno opečena dva policista, eden po roki, drugi po obrazu, ter obsodil nasilneže.

Predsedniška kandidatka Marine Le Pen je ob dogodku dejala, da si takšnih prizorov ne želi več gledati v prihodnosti. Točno 15 let pred tem, na prvi maj leta 2002, se je na ulicah Francije zbralo 1, 3 mio ljudi, ki je protestiralo proti ustanovitelju nacionalne fronte Jeanu-Marie Le Penu, očetu Marine Le Pen.

Nevarna Francija pred volitvami: 2 kandidata, 9 tisoč policistov, več 10 tisoč protestnikov/podpornikov
Na tisoče podpornikov kandidatke Marine Le Pen se je zbralo na shodu v pariškem predmestju Villepinte, kjer je imela Le Penova tudi težko pričakovani govor. V njem je naštela imena številnih vidnih politikov in osebnosti iz poslovnega sveta, ki so podprli Emmanuela Macrona, ter dodala, da je ta zagotovo kandidat “morbidne kontinuitete”. Od Macrona je zahtevala, naj predstavi svojega kandidata za premierja, kot je to storila ona. Le Penova je namreč izdala, da bo njen kandidat za premierja, v kolikor zmaga na nedeljskih volitvah, nacionalistični kandidat iz prvega kroga volitev Nicolas Dupont-Aignan, ki je prav tako nastopil na shodu Le Penove in tam izjavil, da bi se, v kolikor bi zmagal Macron, Francozi morali posloviti od svojih vrednot in identitete.

(Foto: iStock)

Oči javnosti pa so bile uprte tudi v očeta Marine Le Pen Jeana-Marie Le Pena, ki so ga izključili iz Nacionalne fronte. 88-letni oče kandidatke je položil venec pri spomeniku Ivani Orleanski, ki je simbol domoljubja za Nacionalno fronto, in ob tem poudaril, da je nacionalizem ljubezen do naroda.

Tudi Macrona podpira na tisoče privržencev
Prav tako pa se je na tisoče privržencev nagovoril Macron – shod v njegovo podporo pa je potekal pred modernim konvencijskim centrom na severovzhodu Pariza.

(Foto: epa)

Vsa Francija na ulicah
Poleg teh dveh shodov pa je bilo po državi še nekaj protestov, ki so jih organizirali sindikati. Ti sicer niso enotni glede podpore točno določenemu kandidatu. STA poroča, da jih je pet pozvalo svoje člane, naj ne volijo Le Penove, vendar pa sta le dva izrazila podporo Macronu. Prav tako so po vsej državi potekali shodi, na katerih so zbrani protestirali tako proti Le Penovi kot proti Macronu.

Obilico dela pa so imeli tudi policisti. Kar devet tisoč jih je na pariških ulicah skrbelo za red, tako na shodih predsedniških kandidatov kot tudi na tistih, ki so jih organizirali sindikalisti.

M. S.