Nevarni kangali pri Šibeniku napadli lovskega psa – lovec moral posredovati z orožjem! Prav ta pasma psov pred dnevi napadla občanko v okolici Kopra!

Anatolski ovčarji - kangali (Foto: Facebook)

V okolici Šibenika na Hrvaškem je moral lovec ustreliti ovčarska psa kangala, ko sta napadla njegovega psa. Prav ta pasma psov je pred dnevi napadla tudi občanko v okolici Kopra!

V Sloveniji in drugod po Evropi se je v zadnjem času populacija volkov in medvedov nekontrolirano razrasla in posledično tudi napadi na drobnico naraščajo, zaradi česar kmetje beležijo vse večjo škodo. Ker države ne znajo ukrepati, se kmetje zatekajo h konvencionalnim metodam, kot je uporaba ovčarskih psov, ti pa so izjemno nevarni do drugih uporabnikov prostora – največkrat so to ljudje, ki radi zaidejo v naravo.

Kmetje se zaradi ignoriranja države zatekajo tudi k nevarnim metodam varovanja drobnice
Ker za kmete država nima posluha, se ti v upanju, da bodo uspeli zavarovati svoje živali, odločajo za varovanje drobnice tudi z anatolskimi ovčarji oz. kangali. Ti psi so sicer lahko precej učinkoviti, le trije naj bi se lahko uspešno spopadli s celotnim tropom volkov, a ko se razburi, ga ni več moč umiriti. Tako pogosto kot nevarnost zaznajo tudi lovce, ki se med lovom znajdejo na njihovem območju, takrat situacija postane izjemno nevarna. Lovci so jih zato prisiljeni ustreliti, da bi se zavarovali. Temu pričajo tudi priložene fotografije s šibeniškega območja.

Foto: Facebook

Prav kangali so za božič napadli tudi občanko v Kopru – pogrizli so jo po vsem telesu!
Nevarni kangali so na božični dan napadli tudi občanko v Kopru. Takrat je bil po poročanju Škandal24 ob 10.32 uri OKC PU Koper obveščen, da so psi v okolici Kopra napadli žensko, na kraj pa so bili napoteni policisti, ki so ugotovili, da je 50-letna ženska na svojem dvorišču opazila štiri pse, ki se sprehajajo brez nadzora.

“Stopila je iz hiše z namenom, da opozori skrbnika psov, takrat pa jo je napadel najprej en pes, nakar so pritekli še ostali trije in jo pričeli gristi po celem telesu. Ko je oškodovanka začela kričati na pomoč, so psi prenehali z napadom, so pa še vedno renčali na njo. Odšli so šele, ko se je povsem umirila. V napadu je bila oškodovanka lažje telesno poškodovana in je zdravniško pomoč iskala na urgenci bolnice Izola. Policisti so ugotovili, da je skrbnik psov pasme kangal 29-letni moški iz iste vasi, psi pa do sedaj še nimajo evidentiranega ugriza,” so še sporočili s PU Koper.

O napadu je bila obveščena državna tožilka, ki je naročila, da se zadeva obravnava kot prekršek. Zoper skrbnika psov bo policija uvedla hitri postopek z odločbo o prekršku, o napadu je bila obveščena veterinarska inšpekcija.

Rešitev situacije je v ustrezni velikosti populacije zveri
Rešitev za vse večje število zveri tako ni vse agresivnejše varovanje drobnice, ki ima lahko tudi stranske posledice, pač pa ustrezno uravnavanje velikosti populacije zveri, kot sta volk in medved. Na novinarski konferenci Lovske zveze Slovenije in Ribiške zveze Slovenije je bilo tako v začetku decembra izraženo pričakovanje, da v prihodnje poseganja v populacije ne bomo več reševali z interventnimi zakoni in političnimi pritiski, temveč argumentirano, na strokovnih temeljih, kot je bila večletna uspešna praksa. Prav tako so povedali, da so kljub dogovorom in ponovnem imenovanju več delovnih skupnih razočarani nad dolgotrajnostjo postopkov na ministrstvu za okolje in prostor.

Foto: epa

Rok Krajnc