Nevarni kangali pri Šibeniku napadli lovskega psa – lovec moral posredovati z orožjem! Prav ta pasma psov pred dnevi napadla občanko v okolici Kopra!

Anatolski ovčarji - kangali (Foto: Facebook)

V okolici Šibenika na Hrvaškem je moral lovec ustreliti ovčarska psa kangala, ko sta napadla njegovega psa. Prav ta pasma psov je pred dnevi napadla tudi občanko v okolici Kopra!

V Sloveniji in drugod po Evropi se je v zadnjem času populacija volkov in medvedov nekontrolirano razrasla in posledično tudi napadi na drobnico naraščajo, zaradi česar kmetje beležijo vse večjo škodo. Ker države ne znajo ukrepati, se kmetje zatekajo h konvencionalnim metodam, kot je uporaba ovčarskih psov, ti pa so izjemno nevarni do drugih uporabnikov prostora – največkrat so to ljudje, ki radi zaidejo v naravo.

Kmetje se zaradi ignoriranja države zatekajo tudi k nevarnim metodam varovanja drobnice
Ker za kmete država nima posluha, se ti v upanju, da bodo uspeli zavarovati svoje živali, odločajo za varovanje drobnice tudi z anatolskimi ovčarji oz. kangali. Ti psi so sicer lahko precej učinkoviti, le trije naj bi se lahko uspešno spopadli s celotnim tropom volkov, a ko se razburi, ga ni več moč umiriti. Tako pogosto kot nevarnost zaznajo tudi lovce, ki se med lovom znajdejo na njihovem območju, takrat situacija postane izjemno nevarna. Lovci so jih zato prisiljeni ustreliti, da bi se zavarovali. Temu pričajo tudi priložene fotografije s šibeniškega območja.

Foto: Facebook

Prav kangali so za božič napadli tudi občanko v Kopru – pogrizli so jo po vsem telesu!
Nevarni kangali so na božični dan napadli tudi občanko v Kopru. Takrat je bil po poročanju Škandal24 ob 10.32 uri OKC PU Koper obveščen, da so psi v okolici Kopra napadli žensko, na kraj pa so bili napoteni policisti, ki so ugotovili, da je 50-letna ženska na svojem dvorišču opazila štiri pse, ki se sprehajajo brez nadzora.

“Stopila je iz hiše z namenom, da opozori skrbnika psov, takrat pa jo je napadel najprej en pes, nakar so pritekli še ostali trije in jo pričeli gristi po celem telesu. Ko je oškodovanka začela kričati na pomoč, so psi prenehali z napadom, so pa še vedno renčali na njo. Odšli so šele, ko se je povsem umirila. V napadu je bila oškodovanka lažje telesno poškodovana in je zdravniško pomoč iskala na urgenci bolnice Izola. Policisti so ugotovili, da je skrbnik psov pasme kangal 29-letni moški iz iste vasi, psi pa do sedaj še nimajo evidentiranega ugriza,” so še sporočili s PU Koper.

O napadu je bila obveščena državna tožilka, ki je naročila, da se zadeva obravnava kot prekršek. Zoper skrbnika psov bo policija uvedla hitri postopek z odločbo o prekršku, o napadu je bila obveščena veterinarska inšpekcija.

Rešitev situacije je v ustrezni velikosti populacije zveri
Rešitev za vse večje število zveri tako ni vse agresivnejše varovanje drobnice, ki ima lahko tudi stranske posledice, pač pa ustrezno uravnavanje velikosti populacije zveri, kot sta volk in medved. Na novinarski konferenci Lovske zveze Slovenije in Ribiške zveze Slovenije je bilo tako v začetku decembra izraženo pričakovanje, da v prihodnje poseganja v populacije ne bomo več reševali z interventnimi zakoni in političnimi pritiski, temveč argumentirano, na strokovnih temeljih, kot je bila večletna uspešna praksa. Prav tako so povedali, da so kljub dogovorom in ponovnem imenovanju več delovnih skupnih razočarani nad dolgotrajnostjo postopkov na ministrstvu za okolje in prostor.

Foto: epa

Rok Krajnc

 • WindWild123

  kot nevarnost zaznajo vse….tudi vse neoborožene mimoidoče….in hja, pri nas ti država celo sofinancira ovčarskega psa…to bo še zanimivo….vsekakor pa adijo pohodništvo preko pašnikov….

  • Andrej, Miha ali Jure

   Tu kjer sem jaz, na Krasu, je vsa narava ograjena z električnimi pastirji, sami brezvezni konji in krave. Pomisli, vse kar mi ostane je asfalt in mestni park in beton.

   • alojz

    Pa se preseli iz betona na podeželje. Takrat boš z betonom ogradil svojo lastnino in se pritoževal, če petelin zjutraj zapoje. Da gnojnice, mačk in psov ne omenjam. Vse videno.

    • Andrej, Miha ali Jure

     Pa sej pravim da je vse zagrajeno z električnimi pastirji in da so notri ograjene živali – brezvezni konji in krave.

  • xtc

   Samo nekaj zate in tebi podobnim,kaj imaš za iskat na zasebnem zemljišču,brez dovoljenja lastnika?
   Točno se ve kje so javne poti in tudi označene so,časov ,ko ste gazili kar ćez travnike ,njive,gozdove ne po poteh in kolovozih,ki so javne je mimo,tudi lovska zakonodaja bo sleje kot preje menjana,da bo lovska pravica vezanana lastninsko kot v pravnih državah
   Je pa pojm pohodništva zelo dobro razjasnjen v dveh deželagh Texasu in Švici-poizkušaj tacati po zasebni lastnini zunaj javnih poti brez dovoljenj lastnikov,v prvem primeru so rešitev šibre v r*** v drugem pa policija in par sto ali tisoč CHF kazni

   • WindWild123

    sorči…ne vem iz česa si razbral, da zagovarjam pohodništvo čez drn in strn…namreč jaz sem ena od tistih, ki ji tacajo po zemljišču :D

    • xtc

     No,torej se ne strinjaš z mano?

     • WindWild123

      sorči…ampak ko se me nekdo loti brez da bi sploh razumel kaj hočem povedat zaključujem debato……in ti nisi nobena izjema

   • Andrej, Miha ali Jure

    Švedska ima to bolje v urejeno.

   • Novakec1

    Ja, kmal boš moral imet na čelu vinjeto da greš lahko peš po cesti, hebo vas kapitalizem in demokratija.

    • xtc

     Ne vem ,kaj bi ti rad na moji posesti za katero plačujem davek.
     A bi debil zmogel pojasnit?

 • Gren

  Če polcaji lahko grozijo ljudem zaradi ene užaljene Tanje naj še pse in volkove nadzorjujejo !

 • xtc

  Definitivno članek ,ki je malce zavajujoč,zakaj?
  Prvič gre za precej različna napada in ju ne gre enačiti.
  V prvem primeru je prišlo do težav ravno zaradi pomankljive in še vedno v pamet vgrajene socialistične zakonodaje,zaradi katere je lovska pravica nad lastninsko-kar ni nikjer v urejeni pravni državi,tam je lovska pravica vezana na lastniško.Torej lovec je veselo hodil z neprivezanim psom po zasebnem zemljišču,katerega so in drobnico varovali zato zadolženi psi,ki so verjetno pobesneli ne zaradi lovca marveč zelo verjetno njegovega psa ,ki se je zapodil proti njim od tu pa do konflikta pa ni daleč-dejansko smo v paradoksu,saj je lovec kršil lastninsko posest in vznemiril živali,ki so bile zadolžene za čuvanje drobnice in s tem ,ko je ustrelil pse povzročil še lastniku škodo-ti paradoksi nastopajo ravno zaradi socialističnih zakonodaj,ki je glavni krivec za te anomalije-če nimaš dovoljenja lastnika pač nimaš na zasebnem zemljišču kaj iskat,pa četudi si lovec,ker je socialistična pohabljenost postila za sabo tudi izkrivljeno lovsko zakonodajo je pač tako.Definitivno psi nebi napadli lastnika ali nekoga,ki je v spremstvu lastnika zemle ali revirja.
  Drug napad pa je bolj problematičen saj se trop psov prosto potika brez nadzora in zahaja na tuje posesti,kjer povzročajo težave tukaj pa je krivda lastnika neizpodbitna,kajti psi morajo biti pravilno vzgojeni in v naseljenih območjih pravilno opremljeni in na povodcih.

  • Drago

   Če bi lovci upoštevali privatno lastnino, potem bi bolj malo lovili. Sicer se strinjam, da je privatna lastnina nedotakljiva, vendar v praksi je to teško uresničljivo.

 • Metod Kvargl

  A tožilka je pa že v naprej limitirala višino kazni lastnika psov s tem, da je to, zame kaznivo dejanje, okvalificirala kot navadni prekršek, torej, kot da bi jaz z biciklom vozil po nepravi strani kolesarske steze??? Morda bi bilo dobro, da bi napisali ime te babe, da bomo takrat, ko čas dozori, vedeli, kam z njo…

 • Anton

  Taki kot Rok nimajo pojma o psih, sposobni so le ščuvanja vsevprek!

 • Andrej

  V Živalski farmi so tudi imeli nekaj opravkov s hudimi psi. Roko nad njimi so držali prašiči.

 • Franc Šink

  Psi sploh niso toliko nevarni, kot si mislimo.

 • cosmosjasnovidec

  Tale pijani bedak kot je vsak lovec strelja na vse kar se premika.
  Tudi te pse je postreljal brez pravega razloga to je sigurno,ker je očitno lovski pes (saj jih ti smradi kateri se imajo za nekakšne lovce tako naučijo) najprej napadel tale dva psa po izgledu je bila psička z mladičem katera je seveda mladiča branila.Prič ni in tale kup gnoja si je izmislil svojo zgodbo.Potrebno bi mu bilo odvzeti orožje ter ga kazniti z zaporno kaznijo upam pa da bo z njim obračunal lastnik psov.
  Če bi meni ustrelil psa bi ga garantirano ubil brez kakršnega koli pomisleka ter ga vrgel nekam v deročo reko,da ga odplavi v morje še prej bi mu pa zdrubil bučo,ker mi je pes več vreden kot pa nekakšna pijana drhal kot je ta prizadeta hrvaška svinja.
  ——————————————————————————————————————————
  Dr.Vsevedni Cosmosjasnovidec,vsakemu,lev…,kom……,čef……,mus….,se,po……,………ostalo je pa znano.
  ——————————————————————————————————————————–