fbpx

Nevarnost diplomatskega spora- Britanci prisluškovali najbolj vplivnim afriškim politikom in poslovnežem iz nekdanjih kolonij

Foto: epa

Snowden je pred nedavnim razkril, da je Britanska agencija za elektronsko prisluškovanje pod drobnogled vzela afriške poslovneže, politike, uslužbence na vladi in vse tiste voditelje držav, ki so tako ali drugače povezani z Veliko Britanijo. 

Dokumenti, ki so prišli najprej v roke francoskega časopisa Le Monde, bodo najverjetneje povzročili številne diplomatske spore med Veliko Britanijo in na primer Kenijo, katere predsednik Mwai Kibaki, je bil skupaj s svojim višjimi svetovalci omenjen v dokumentih.

Iz dokumentov je bilo mogoče ugledati posnetek kopije, ki kažejo na operacije Velike Britanije med letoma 2009 in 2010. Britanska agencija za elektronsko prisluškovanje je Le Mondu odgovorila, da ne komentira obveščevalnih zadev in dodala, da so bile vse njihove operacije potrebne in sorazmerne ter v skladu z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

Foto: epa

Foto: epa

Tarče vohunjenja: predsedniki, vojaki, obveščevalci, svetovalci
Nekdanja kolonija Kenija vsako leto gosti stalno vojaško bazo tisočih vojakov iz Velike Britanije z namenom usposabljanja v primeru bojevanja na sušnih območjih. Razkriti dokumenti so pokazali, da tarča vohunjenja ni bil samo kenijski predsednik, ampak tudi premier Raila Odinga, poroča Russia Today.

Ostale žrtve vohunjenja pa predstavljajo poslovneži iz Slonokoščene obale, Gabona, Tunizije, Malija in Konga, vojaki, obveščevalci in nekdanji ter aktualni državniki iz številnih afriških držav, tudi iz Angole. Prisluškovali so tudi voditelju nekdanje kolonije Nigerije Umaru Yar’Adua, ki je bogata zaradi nahajališč nafte, in njegovim glavnim svetovalcem ter nekdanjim voditeljem Gane in Sierre Leone.

Prisluškovali tudi enemu največjih vplivnežev v Afriki
Veliko prestreženih prisluškovanj je bilo usmerjenih v ekonomske dejavnosti v rudarskem sektorju v Demokratični republiki Kongo, dejavnosti kenijskega bankirja Chrisa Kirubija in nigerijskega milijarderja Tonyja Elumeluja, ki predstavlja enega izmed najbolj vplivnih mož v Afriki.

Francoski Le Monde trdi, da so prišli na sled tudi dokumentom, ki razkrivajo, da je Britanska agencija za elektronsko prisluškovanje pod drobnogled vzela tudi Pascala Lamyja, ki je leta 2009 opravljal delo generalnega direktorja Svetovne trgovinske organizacije WTO.

N. Ž.