fbpx

Nevarnost na vidiku! V Sarajevo se iz Sirije vračajo bosanski džihadisti!

Foto: epa

Devet moških, pripadnikov teroristične organizacije Islamska država, ki v BiH prihajajo iz Sirije, bo aretiranih in predanih tožilstvu BiH takoj, ko letalo prispe na sarajevsko letališče, poroča portal Dnevno.hr.

Poleg devetih nevarnih teroristov bodo iz Sirije deportirali še sedem žensk in 15 otrok, pričakujejo pa, da se bo v BiH vrnilo še 256 teroristov. Prihajajoči teroristi so Armin Čurt, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Alisić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić, Emir Markota in Armin Dželko.

Vsi bodo osumljeni kaznivega dejanja organiziranja teroristične skupine v povezavi s kaznivimi dejanji nezakonitega oblikovanja in pridruževanja paravojaškim formacijam in terorizma,” je za Novosti povedal Dragan Mektić, minister za varnost BiH.

Izredno nevarni
Deveterica, ki bo prispela v BiH, spada v skupino vedranskih vahabitov Nusreta Imamovića, ki se že pet let bori za Islamsko državo. Med njimi sta najbolj nevarna Armin Čurt in Jasmin Keserović, ki sta v imenu Islamske države objavljala javna video sporočila, ki pozivajo k pobojem po Združenih državah Amerike.

Nusret Imamović (Foto: Twitter)

Vse osebe, ki prihajajo v BiH iz Sirije, so nevarne. To so ljudje, ki so se vojaško usposabljali in sodelovali v terorističnih akcijah. Emir Markota je še posebej nevaren. Njegove slike še ni, domnevajo pa tudi, da sta njegovo ime in služba lažna oziroma ne vedo, kdo se skriva za tem imenom,” je dejal Dževad Galijašević, strokovnjak za boj proti terorizmu.

Prihajajo z novimi sporočili
Dodaja, da bi njihova izpustitev pomenila krepitev radikalne ideologije v BiH, saj prihajajo tudi z novimi sporočili za radikalne islamiste v BiH. “Če pravosodje v BiH tem devetim moškim ne izreče več let zapora, bo to jasno sporočilo, da so teroristi v BiH dobrodošli. Zaradi te poteze bi BiH postala ‘smodnik’, ki bi lahko eksplodiral v škodo Evropske unije.”

Demokracija