fbpx

Nevednost je glavni razlog priljubljenosti socialističnih idej med mladimi Američani

Bivši kandidat za ameriškega predsednika in senator Bernie Sanders Američanom govori lažne pravljice o socializmu. (Foto: Epa)

Socializem je v zgodovini človeštva storil največ gorja in tragedij v svetu ter je med glavnimi generatorji revščine. Profesor z ameriške univerze Loyola v Marylandu Thomas DiLorenzo je v svoji raziskavi ugotovil, da bi 69 odstotkov volivcev pod 30 leti starosti svoj glas na ameriških volitvah dalo socialistično-političnemu mesiji senatorju Bernieju Sandersu.

Podatki so po besedah profesorja toliko bolj zaskrbljujoči, da je mlada generacija navdušena nad idejami, ki so v svetu povzročili največ smrtih žrtev, kratenja človekovih pravic, svobode posameznika in revščine. Thomas DiLorenzo med drugim razkrije, da je bil socializem največji generator revščine na svetu.

V njegovi raziskavi se je 43 odstotkov milenijcev, starih med 18 in 29 let, opredelilo, da jim je socializem veliko ljubši sistem od kapitalizma. Di Lorenzo se sprašuje, kako je lahko sistem, ki je v svetu po krivem ubil 100 milijonov posameznikov, izvajal prisilno delo, eksekucije, prirejal sodne procese, poskrbel za etnična čiščenja, cenzuro, povzročal lakoto, hiperinflacijo, revščino in teror, postal najbolj sprejemljiv sistem mladostniške generacije v Združenih državah Amerike.

Socialistična kongresnica iz New Yorka Alexandria Ocasio-Cortez. (Foto: epa)

Ideja, da je vse zastonj, je zelo vabljiva in utopična za mnoge mlade Američane
Evropa je po drugi svetovni vojni zgradila uspešen sistem socialne demokracije in kapitalizma. Vzrok zaljubljenosti mlade ameriške populacije v utopične socialistične ideje se skriva tudi v tem, da mora večina ameriških študentov za uspešno dokončanje izobrazbe vzeti t.i. študentske kredite. Prav ti krediti pa jih zadolžijo za več let. V obdobju moderne tehnologije se tudi ameriški študentje hitro izobrazijo predvsem o sistemu študija v Evropi, ki je veliko bolj pravičen za študentsko populacijo.

Velikemu številu mlajših Američanov se dopadejo celo socialistične ideje venezuelskega diktatorja Nicolasa Madura. (Foto: epa)

Zato do njih veliko lažje pride ameriški senator Bernie Sanders s svojimi utopičnimi idejami in obljubami o brezplačnem zdravstvu in šolstvu, toda povsem je zanemaril resnico o pravem socializmu, ki so ga doživljali ljudje nekoč v državah Vzhodne Evrope. Socializem v današnjih dneh nima veliko primerov, kjer bi lahko trdil, da je sistem uspešen. “Ni težava v tem, da bi država svojim državljanom ponudila vse zastonj, ampak da bi zdravstveno zavarovanje in preostalo postalo državna monopolna finančna institucija. Šlo bi za novo individualno plačevanje vladnih programov,” opozarja DiLorenzo.

Mlajša generacija Američanov se ne zaveda, da bi sprejetje vseh socialističnih ukrepov uničilo državo
Združene države Amerike so najbogatejša država in družba na svetu, vendar se tudi tam soočajo s težavo revščine, podobno kot vsaka uspešna evropska država s kapitalističnim sistemom. Vendar se večina svetovnih vlad v kapitalizmu trudi, da bi zmanjšali odstotek revnih v svojih državah, medtem ko socializem poskrbi za enakost vseh članov družbe v revščini. Kapitalizem je tudi edini sistem na svetu, ki zagovarja svobodno delovanje posameznika, medtem ko je v socializmu posameznik podrejen le eni resnici in struji v rokah komunističnega režima.

Ameriški predsednik Donald Trump je pred pojavom pandemije covid-19 poskrbel za najnižjo brezposelnost v ZDA v zadnjih 20 letih. (Foto: epa)

Ne glede na znane podatke, najbolj vplivni ameriški progresivci pod vodstvom radikalnih političnih predstavnikov Bernieja Sandersa, Alexandria Ocasio-Cortez, Elizabeth Warren, Ilhan Omar mnogim obupanim Američanom še vedno prodajajo pravljice o socializmu. Vernikom v socializem bi morali povedati resnico, da bi posameznik v socializmu plačeval mnogo več, saj bi se vsi prispevki in davki drastično povišali. S tem ne bi rešili nobenih težav, ampak bi življenje za najrevnejše Američane postalo še veliko težje, bogati pa bi ustvarjali manj, kar bi škodilo celotni družbi, še najbolj pa najrevnejšim.

Luka Perš