Neverjetna cenzura oglaševanja zaradi politične korektnosti! V Veliki Britaniji umaknili oglas za električnega golfa, ker naj bi preveč poudarjal stereotipe o spolu

foto: Robert Basic / Wikipedia

Štirinajstega junija letos je bila v Veliki Britaniji ustanovljena Agencija za standarde oglaševanja (ASA – Advertising Standards Authority). Takoj po ustanovitvi so na njen naslov začele prihajati prve pritožbe na različne oglase. Zaradi pritožb sta bila po odločitvi agencije iz predvajanja umaknjena oglasa, ki oglašujeta Volkswagnov električni avtomobil eGolf in mehki sir Philadelphia. In zakaj? Razlog za cenzuro oglasa je pravilo, da se ne sme oglaševati na podlagi stereotipov o spolu, poročajo nekateri mediji.

Povedano drugače: država bo v bodoče nadzirala oglaševanje in izločala “neprimerne oglase” na podlagi pritožb. Tako se je na oglas za sir Philadephia pritožilo 128 ljudi, v oglasu pa je prikazano, kako dva moška pustita svoja otroka na tekoči trak v restavraciji, ker ju je zamotila hrana. ASA je oglas zavrnila z besedami, da se oglas opira na stereotip, da moški ne morejo skrbeti za otroke in za ženske ter nakazuje na to, da je temu vzrok njihov spol.

In oglas za Volkswagnov model eGolf? Nanj so se pritožile tri osebe, sporen naj bi bil prizor mamice z otrokom. Oglas namreč prikazuje moškega in žensko v šotoru na robu pečine, pri čemer ženska spi naslonjena na moževe rame. Nato sledi prizor z dvema astronavtoma v vesoljski ladji in prizor moškega z nožno protezo, ki skače v daljino. Oglas se zaključi s prizorom, v katerem ženska, poleg katere je otroški voziček, na klopci ob cesti bere knjigo, mimo pa zapelje eGolf.

In v čem je problem? Oglas naj bi obdržal škodljive stereotipe o spolu, tako da prikazuje moške, ki se ukvarjajo z avanturističnimi dejavnostmi, v nasprotju z žensko v skrbni oziroma pasivni vlogi. Sporna naj bi bila tudi ženska glava, naslonjena na moška ramena.

Seveda je Volkswagen odgovoril na pritožbo, vendar brez uspeha. V sporočilu so zapisali, da je bilo osrednje sporočilo oglasa “osredotočeno na sposobnost človeškega duha, da se prilagodi izzivom in spremembam, ki jih prinašajo okoliščine”. Seveda so bili argumenti Volkswagna zavrnjeni, češ da oglas prikazuje stereotipe o spolih na način, ki bi lahko povzročil škodo.

Jasno pa je, da so taki primeri cenzure oglasov šele začetek. V prihodnje bo takšnih primerov še več. Politična korektnost čedalje bolj postaja nov model totalitarizma, ki očitno pustoši tudi v številnih zibelkah demokracije. In očitno bo vedno več podobnih “centralnih organov”, ki bodo, tako kot nekoč v komunistični Jugoslaviji, tudi iz “preventivnih” razlogov prepovedovale oglase. Pošastno!

Demokracija.si

 • Morala

  Ni več besed za norosti! Resno no….

 • Spartan

  Vojna bo! Vsi tako pravijo.

 • skorpijon93

  zahodnjaki so resnično umsko prizadeti, nič čudnega da jih muslimani prevzemajo in da bodo izgubili svojo kulturo in vse , pač liberalni sindrom , takim ni pomoči, Češka hvalabogu ni sprejela evra in ga ne bo, niso hlapci

 • sodnikisozločinci

  Demokracija je pot iz totalitarizma nazaj v totalitarizem.

 • Antonius

  Nespolno jebanje se reče odločitvam in delu takih in podobnih komisij.

 • samsara

  Satanu z njegovimi posvetnimi ritolizci, znanih obrazov, imen in funkcij, gre ustvarjanje kaosa s posledičnim uničenjem človeške civilizacije, vedno bolje od rok.
  Bolj papeški od pokvarjenega papeža press

 • Vince Blake

  Torej. če prav razumem, so se na oglas o e-golfu pritožile tri (3) osebe in oni so umaknili oglas, ki je naročnika stal stotisoče evrov, oglaševalcem bi pa prinesel miljone evrov. Sicer sam nisem ljubitelj el. avtov, ker mislim, da je to nateg stoletja, ampak to je že absurdno.

  To se zgodi, če daš kmetavzarju (ne kmetu, da ne bo pomote) oblast v roke. Zgleda, se ti cenzorski papki tako krčevito trudijo opravičiti svoj obstoj (in njim namenjena sredstva), da si dobesedno izmišljujejo take absurde. In s tem hranijo brezdelne idiote za tipkovnico, katerim je edini namen zganjanje namišljenega ogorčenja.

 • After_Midnight

  Hja, tako lahko zlorabiš in prepoveš vsako reklamo. Komaj čakam da 4chan začne trolat to agencijo in poskusijo prepovedat čim več reklam.
  Prav zanima me, do kam bi se spustili, preden se bi zavedli da dobivajo lažne prijave in se ljudje samo norčujejo iz njih.

 • samotoje

  Angleži premorejo poseben smisel za t.im. humor absurda. Tukaj gre za obuditev Montyja Pythona. In ko že mislimo, da se hecajo, ugotovimo, da so res trapasti.

 • Olga101

  Norostim levičarjev ni meja! Najbolje, da se vsi prebarvajo v “bronzato” (po Berlusconiju) in si nadenejo burke!