fbpx

Neverjetna Hrvatica mobilizirala 15 tisoč Hrvatov

Predsednica društva 'V imenu družine' Željka Markić (foto: Albert Horvat)

V soboto, 21. maja, je Zagreb preplavila množica 15 tisoč ljudi, ki je javnosti sporočila, da je Hrvaška država, v kateri želijo živeti, si ustvariti družine in imeti otroke, zato pričakujejo konkretne družbene ter ekonomske ukrepe, ki jim bodo to lahko omogočili.

Gibanja za družine ter ohranitev zakonske zveze med moškim in žensko postajajo v Evropi vse glasnejša zaradi vse močnejših pobud, ki zahtevajo njihovo razvrednotenje in uničenje. Na Hrvaškem jim je pod vodstvom Željke Markić uspelo ustanoviti gibanje, ki se uspešno bori proti tovrstnim zakonskim spremembam ter medijskim diskreditacijam.

Gospa Markić, zakaj ste organizirali Shod za življenje in kaj ste želeli z njim sporočiti?
To je bil prvi nacionalni shod za življenje, ki se je odvijal pod geslom ‘Za življenje, družino in Hrvaško.’ Želeli smo obrniti pozornost na dejstvo, da je človek tisto najvrednejše, kar Hrvaška ima, ter da je vlaganje v človeka in družino najboljša naložba.

Več kot 15 tisoč zbranih ljudi je sporočilo, da je Hrvaška država, v kateri želimo živeti, si ustvariti družine in imeti otroke, zato pričakujemo konkretne družbene ter ekonomske ukrepe, ki nam bodo to lahko omogočili. To si želimo za vsako ženo, očeta in družino. Danes se namreč dogaja, da so ženske in mladi pari, ki si želijo ustvariti družine, najbolj diskriminirane skupine v hrvaški družbi. Raziskave kažejo, da 20 odstotkov žensk ostane brez službe, ko sporočijo delodajalcu, da so zanosile, 30 odstotkov pa se po porodniškem dopustu vrne na slabše plačano delovno mesto. Temu želimo narediti konec.

Na Hrvaškem že od 90. let dalje upada število splavov, a jih je bilo prejšnje leto še vedno okoli 3 tisoč. Pri 75 odstotkih žensk, ki so imele splav, kot glavni razlog zanj navajajo ekonomske razmere in pritisk okolice. Tem ženskam želimo nuditi ustrezno podporo.

Kako ste zadovoljni z medijskim poročanjem?
Vsi, ki so bili na minulem shodu za življenje, lahko potrdijo, da so sodelovali na enem od najlepših dogodkov v zadnjem času. Sodelovalo je več kot 15 tisoč ljudi, med katerimi so prevladovali mladi ter družine z otroki. Na njem se ni slišalo niti ene grde besede ali vulgarnega napisa, sporočila so bila izključno pozitivna, afirmativna in optimistična. To kaže, da je na Hrvaškem še vedno dovolj veliko število ljudi, ki sporočila iz shoda živijo v vsakodnevnem življenju ter tako gradijo na trdnih temeljih. Vse, kar potrebujejo, so dobri pogoji za življenje.

Ugotavljam, da so mediji danes ena od velikih zavor k demokratizaciji. Največji del medijev ima namreč propagandno in ne informativne vloge. Naš shod so številni imenovali kar shod proti splavu in so tako lažno poročali, da zbrani zahtevajo prepoved splava in to kljub temu, da nihče od njih splava ni niti omenil. Med referendumsko kampanjo o zakonski zvezi so mediji doživeli prvi močan udarec, ko je 67 odstotkov volivcev zahtevalo ustavno zaščito zakonske zveze. Ta medijska nesvoboda zavira kreativne sile in neprestano izkrivlja realnost – ne samo politično in ekonomsko, temveč vsakršno realnost.

So bili na shodu kakšni incidenti?
Kolikor nam je znano, sta se zgodila samo dva incidenta, ki sta ju namerno izzvale osebe, ki očitno nasprotujejo temeljnim pravicam, da ljudje izrazijo svoje mišljenje o življenju in družini na Hrvaškem. V enem izmed teh je skupina približno 300 ljudi, vsem so kazali sredince, iz njih so letele psovke in žaljivke, imeli pa so transparente s fašističnimi ter evgeničnimi sporočili “Glavna je kvaliteta, ne kvantiteta” in podobno.

Vaše društvo je eno največjih civilno-družbenih gibanj na Hrvaškem. S čim se ukvarjate?
Združenje ‘V imenu družine’ želi s svojim delovanjem zagotoviti pravično in demokratično republiko Hrvaško za srečne in zdrave družine. S civilno-družbenim delovanjem aktivno sodelujemo pri krepitvi zakonske zveze in družine ter pri izgradnji demokratične družbe. Eden od naših največjih projektov je tudi internetni portal narod.hr, preko katerega želimo hrvaški javnosti prinesti popolne, necenzurirane informacije, na podlagi katerih bi lahko vsi državljani sprejemali svoje odločitve. Še posebej nam je v čast, da državljani prepoznavajo naš trud, saj se trenutno nahajamo med 15 najbolj branimi spletnimi portali na Hrvaškem.

Foto: STA

Foto: STA

Sodelujete morda tudi s sorodnimi združenji tudi v Sloveniji? Vam je poznana situacija v Sloveniji?
Naše združenje sodeluje z Zavodom za kulturo življenja ter Glasom starih staršev. Izkušnje naših kolegov v Sloveniji so nam pripomogle pri pripravi referenduma o zakonski zvezi leta 2013. Skupaj smo organizirali mednarodno konferenco o družini 22. in 23. oktobra 2015 pod pokroviteljstvom naše predsednice Kolinde Grabar Kitarović. Na konferenci z naslovom Družina: ključ do demografskega in ekonomskega okrevanja so hrvaški in svetovni strokovnjaki predstavili dobre prakse okrepitve ter zaščite družin, kar je vsem pomagalo pri izpopolnjevanju znanja o pomembnosti družine za državo in družbo. Na konferenci je predavala tudi predsednica združenja Glas starih staršev Metka Zevnik. Sicer pa spremljamo aktivnosti naših kolegov pri njihovem predanem delu za zakonsko zvezo in družine v Sloveniji in se veselimo prihodnjega sodelovanja.

Kakšna prihodnost na področju družinskih organizacij čaka Evropo zaradi močnih pritiskov ideologije spolov, ki obvladujejo medije, multinacionalke, pravosodje?
Zelo cenimo, da se v evropskih državah oblikuje nov val združenj in gibanj, ki želijo zaščititi zakonsko zvezo – zvezo moškega in ženske, ki je najboljše okolje za razvoj otrok. Ta gibanja so odgovor na ideologijo spolov, ki jo servirajo preko medijev, a je hkrati neskladna s prepričanji državljanov. Nova evropska iniciativa “Mama, oče in otroci”, ki so jo zagnali še na Madžarskem, Slovaškem, Švedskem, Poljskem, v Veliki Britaniji, Franciji in na Portugalskem, je pokazala proaktivnost držav članic EU za zaščito družine.

Gre za novo vrsto civilne iniciative in oblike političnega inštrumenta, ki evropskim državljanom omogoča večjo vlogo v evropskih procesih in projektih. Ta iniciativa od Evropske komisije zahteva, da se na evropski ravni definira zakonsko zvezo kot zvezo moža in žene, družino pa kot skupnost, utemeljeno na zakonski zvezi in/ali potomstvu. Da bi komisija sprejela ta predlog v obravnavo, morajo države članice v enem letu zbrati milijon podpisov.

Ste tudi žena, mama in podjetnica. Kako vam uspe usklajevati družinske, poslovne in civilno- družbene aktivnosti?
Najpomembnejši pri vsem je moj mož, ki me podpira in hrabri, ko imam preveč bremen. Takrat rad prevzame moje obveznosti in mi pri tem pomaga. Poleg tega so mi zelo pomembni moji štirje sinovi, ki razumejo, da vsakič ne zmorem skuhati kosila in si morajo pomagati s hitro prehrano. Zahvale gredo tudi vsem zaposlenim v mojem podjetju ter ekipi V imenu družine, ki so odlični, profesionalni in motivirani ljudje, s katerimi je sodelovanje pravi užitek in od katerih se vedno kaj novega naučim. Izredno cenim tudi svoje starše, ki so me naučili priti do spoznanja, da sem otrok milostnega Očeta, ki me neizmerno ljubi. Zaradi kombinacij vse te ljubezni in podpore, ki jo prejemam, koordinacija družinskih, poslovnih in drugih aktivnosti ni velika umetnost.

M. P.