Neverjetna zgodba: “Milanović kosi v moji hiši, kjer je odprta ilegalna restavracija”

Hrvaški socialdemokratski predsednik Zoran Milanović (Foto: epa)

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je po pričanju zakonca Pavićević nedavno s prijatelji kosil v restavraciji na otočku Veli Budihovac v akvatoriju otoka Visa. Ivan Pavićević in njegova žena Katja pravita, da je to nelegalna restavracija, odprta v njuni hiši, v katero sama nimata vstopa.

Zoran Milanović je kosil v nelegalni restavraciji, ki si jo je nezakonito prilastil Andro Slavić, sicer dober prijatelj hrvaškega predsednika. Torej, predsednik je prišel v najino hišo, mi pa vanjo ne moremo,” sta svojo zgodbo za Slobodno Dalmacijo povedala zakonca Pavićević.

“Milanović je kosil v bistroju Crnilo, ki je v nezakoniti lasti Andra Slavića. Ta restavracija je v moji hiši in Slavić jo ima v nezakoniti lasti že skoraj petnajst let. Leta 2009 je na silo vstopil v prostor,” pripoveduje Pavićević. Pravi, da je o tem obvestil policijo v Visu in Splitu, gradbeno inšpekcijo, sanitarno inšpekcijo in oddelek za organizirani kriminal. Vložil je tudi kazensko ovadbo zoper njega, a ni nihče reagiral, prav tako so obveščene tudi druge državne službe in institucije, od davčne uprave, hrvaških gozdov do luške uprave. “Podal sem vrsto prijav, nanašale pa so se na črno gradnjo, pustošenje narave v geoparku, zlorabo položaja in pooblastil …,” pravi Ivan Pavićević.

Na otočku Budikovac je več gostinskih objektov in glamping hiške.

Za svojo hišo se bori že 17 let
“Slavić gradi, kot da je vse njegovo. Na državnih zemljiščih postavlja glamping šotore brez dovoljenja, betonira sredi plaže, mojo hišo ruši in nadgrajuje, širi, gradi dodatne objekte na otoku, in to vse na državni zemlji.” Pavićević še pojasnjuje, da je težko prišel do lastništva podarjene hiše in da je uradno postal lastnik šele leta 2020. “Ni težko razložiti, zakaj je vse skupaj trajalo sedemnajst let – Slavić se druži s sodniki, ki so bili vključeni v moj primer, prav tako s policijo z Visa, ki so seznanjeni z vsemi mojimi prijavami”.

Foto: Slobodna Dalmacija

Po zakoniti pridobitvi hiše je Pavićević leta 2021 vložil tožbo za izselitev in deložacijo Andreja Slavića. Trdi, da Slavić z njim nima sklenjene najemne pogodbe ali koncesije, pa tudi, da nima niti minimalnih tehničnih pogojev za delo, glede na stanje kanalizacije in straniščnih odtokov v restavraciji, zaradi česar je otok onesnažen z iztrebki. “Ta postopek še vedno poteka, čeprav sem dejanski in vknjiženi lastnik.”

Nadalje pravi, da Milanović obiskuje nelegalen objekt in se druži s kriminalcem. “Velikokrat sem se hotel obrniti na predsednika Milanovića po pomoč, ker nisem videl rešitve v boju proti tej vrsti organiziranega kriminala, potem ko so vse službe odpovedale, zato me je ta njegov prihod močno prizadel. Sprašujem se, če je kdo iz predsednikovega varovanja sploh preveril, od kod prihaja in kaj bo tam počel z ljudmi, ki nočejo zapustiti tuje lastnine in pustošijo po otoku,” je dejal Pavićević.

Milanović molči
Slobodna Dalmacija je poizvedovala tako pri Slaviću, ki je dejal, da so to le zasebni spori, v uradu predsednika pa o situaciji molčijo.

Sara Kovač