fbpx

Neverjetno: Britansko sodišče oprostilo zapornika džihadista, ki je paznikom grozil z obglavljanjem in kričal ‘Alahu akbar’

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Angleška stvarnost: Za zaprtega džihadista, ki so ga premestili v osamitveni del, ker je med prestajanjem zaporne kazni grozil paznikom, da jih bo obglavil, je sodnik razveljavil kazen, saj so kršene njegove človekove pravice.

Džihadista, 24-letnega Nadirja Sayeda, je vodstvo zapora Woodhill premestilo v drug oddelek, ker je s preostalimi muslimanskimi zaporniki kričal “Allahu akbar”, udarjal po vratih celice in grozil paznikom z obglavljanjem. Paznike so obveščevalci sicer opozorili, da z islamskim ekstremistom ne smejo biti nikoli sami, saj obstaja nevarnost, da jih vzame za talce, poleg tega pa je vseskozi grozil, da bo radikaliziral celoten zaporniški blok.

Toda radikalec Sayed, ki prestaja 15-letno zaporno kazen zaradi načrtovanja obglavljanja prodajalca maka, je uspešno tožil državo. Novica o sodnikovi odločitvi je tako razburila državljane, da se je razprava o tem prenesla tudi v angleški parlament, kjer je eden od poslancev zgrožen dejal, da imajo tudi pazniki svoje pravice, ki so močno ogrožene. Po njegovem bo odločitev sodišča močno zamajala zaupanje v pravosodje.

Sodišče dalo prednost pravicam džihadista
Sodišče je odločilo za njegovo izpustitev, ker ga pred tem niso obvestili, da bo premeščen v drugi oddelek zapora, prav tako mu niso dali možnosti, da bi se o tem tudi osebno izrekel. Sodnik, ki je odločal o zadevi, je zapisal, da je bila zapornikova premestitev protipravna in krši njegove pravice do zasebnosti. Na tamkajšnjem ministrstvu za pravosodje zadevo še preučujejo in se o pritožbi še odločajo.

Fotografija je simbolična.

V britanskih zaporih kar 13 tisoč muslimanov
To neverjetno odkritje je prišlo v javnost samo dva dni po objavi novega vladnega programa za boj proti radikalizaciji muslimanov v zaporih. Ta za osamitev najbolj nevarnih skrajnežev predvideva posebne zaporniške celice znotraj zaporov, pripravljene pa naj bi bile do poletja. Zapori so namreč okolja, kjer prihaja do najbolj pogostih radikalizacij s strani islamskih ekstremistov, s tem pa obstaja velika nevarnost terorizma pri izpuščenih kriminalcih. Po poročanju Daily Maila v britanskih zaporih prestaja kazen kar 13 tisoč muslimanov, od tega jih je vsaj tisoč zelo nevarnih in radikaliziranih.

C. Š.