Neverjetno, kakšno zmešnjavo lahko povzroči nadomestno materinstvo

Foto: iStock

Nadomestna mati Melissa je pred dnevi rodila trojčke, kljub temu da je biološki oče zahteval, da bi bil eden od njih splavljen, saj si je želel samo dva. Mati ga ni upoštevala, po rojstvu pa mu zaradi njegovih krutih želja ni želela izročiti trojčkov, vendar so ji jih vseeno vzeli. Sedaj 50-letnika toži, saj želi dobiti skrbništvo nad trojčki.

Melissa je po oploditvi izvedela, da pričakuje trojčke. Biološki oče je nato izrazil željo, da bi imel samo dva otroka in ne treh, zato je od nje zahteval, da enega splavi. Pojasnil je, da si kot samohranilec ne more privoščiti vzdrževanja treh otrok. Nadomestna mati je zahtevo zavrnila in poiskala pravno pomoč. Za njene “usluge” je sicer plačal 33 tisoč ameriških dolarjev.

Kljub temu da je Melissa uspela preprečiti splav in je rodila tri zdrave fantke, so ji trojčke takoj po porodu vzeli, saj 50-letnemu biološkemu očetu, ki je z darovalko jajčec otroka “spočel”, pripada polno skrbništvo. V Kaliforniji namreč nadomestna mati nima nobenih pravic do otrok, ki jih je rodila, poroča Daily Mail.

Odvetnik: Nadomestno materinstvo ženske spreminja v objekte
“Na ta način ženske spreminjajo v objekte,” je prepričan Melissin odvetnik Harold Cassidy. Prepričan je, da ne moreš reči nosečnici, da ni njena stvar, kaj se bo zgodilo z otroki. Uslužbenci v porodnišnici Melissi niso dovolili videti otrok, ki jih je rodila, prav tako ji niso želeli dati nobenih podatkov o njihovi višini in teži.

Melissa sedaj moškega toži, saj je prepričana, da je zakon v Kaliforniji protiustaven. S tožbo želi doseči tudi skrbništvo nad otroki. “To je mama, ki ima svoje otroke rada, ki se je zanje žrtvovala in borila,” pojasnjuje njen odvetnik.

V Indiji in Rusiji je nadomestno materinstvo množičen pojav, v Sloveniji je to prepovedano
Nadomestno materinstvo v najširšem smislu zajema vse primere, ko se ženska s pogodbo zaveže, da bo odplačno ali neodplačno nosila in rodila otroka ter ga po rojstvu trajno “izročila” sopogodbeniku.

Evropske in svetovne države na različne načine urejajo nadomestno materinstvo. Na eni strani so države, v katerih je takšen inštitut prepovedan. Med temi državami je tudi Slovenija. Na drugi strani pa sta, denimo, Indija in Rusija, kjer se nadomestno materinstvo izvaja množično. Takšni in še hujši primeri zmešnjav v teh državah niso osamljeni.

N. K.