Neverjetno, kam so skrili 210 kilogramov kokainske paste

Fotografija je simbolična (foto: epa)

Španska policija je zasegla 210 kilogramov kokainske paste, ki se uporablja kot osnova za proizvodnjo kokaina. Pasta je z ladjo prispela v Barcelono iz Peruja, skrita pa je bila v pohištvu.

Policija je sporočila, da so aretirali 13 oseb, ni pa še sporočila, koliko bi bila zasežena droga vredna na ulici. Navedla je le, da bi iz paste lahko izdelali približno tono kokaina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mamilarska združba, ki jo je razbila policija, je osumljena, da je novačila revne posameznike, ki so jih za več mesecev poslali v Peru, kjer so živeli na stroške združbe in se pretvarjali, da delajo, nato pa so se vrnili v Španijo.

Ko so se vrnili v Španijo, so drogo skrili v pohištvo, ki naj bi ga uporabljali med bivanjem v Peruju. Sami so se v Španijo vrnili z letalom, pohištvo pa je tja prispelo v ladijskih kontejnerjih, ki so jih nato razposlali v različna skladišča v Barceloni. Tam so pohištvo prevzeli člani kriminalne skupine, je pojasnila policija.

V kriminalni združbi pet žensk in osem moških
Španska policija je aretirala osem moških in pet žensk, ki naj bi sestavljali kriminalno združbo. Špancem je v preiskavi pomagala ameriška agencija za boj proti drogam. Med aretiranimi so državljani Kolumbije, Kube, Peruja, Španije in Maroka.

Španske oblasti so lani zasegle več kot 22 ton kokaina, kar je 43 odstotkov več kot leto pred tem, še navaja AFP.

V. V., STA