fbpx

Neverjetno: Lezbičnemu paru daroval spermo, sedaj pa mora plačati preživnino za otroka!?

William Marotta (Foto: družbena omrežja)

Iz ameriškega Kansasa poročajo o nadvse bizarnem sodnem primeru. Tamkajšnje sodišče je namreč odločilo, da mora moški, ki je lezbičnemu paru pred petimi leti daroval spermo, sedaj plačevati preživnino njuni 4-letni hčerki. Kot razlog za to odločitev navajajo dejstvo, da do dogovora za darovanje sperme ni prišlo uradno pri zdravniku, ampak preko svetovnega spleta.

Sodnik ameriške zvezne države Kansas je odločil, da mora 47-letni William Marotta plačati preživnino otroku lezbičnega para, Jennifer Schreiner in Angele Bauer, ki jima je pred petimi leti daroval svojo spermo, potem ko so v kontakt stopili preko svetovnega spleta. Po mnenju sodišča je namreč Marotta odgovoren za 4-letno deklico, ki se je omenjenemu paru rodila z njegovo pomočjo, poroča The Telegraph.

Razlog za tovrstno odločitev sodišča tiči predvsem v tem, da je do dogovora o darovanju sperme med udeleženimi prišlo neuradno, preko svetovnega spleta, in ne po uradnih postopkih pri zdravniku. Marotti tako na sodišču ni pomagalo niti dejstvo, da so z lezbičnim parom podpisali pogodbo, iz katere je bilo jasno razvidno, da finančnih odgovornosti, povezanih z otrokom, ne bo nosil na svojih plečih.

Jennifer Schreiner in Angele Bauer (Foto: družbena omrežja)

Moški se zakonito šteje za darovalca sperme le, če gre za to k zdravniku
Opisani primer jasno kaže na luknje v ameriški zakonodaji. Potem ko sta se Schreinerjeva in Bauerjeva soočili s finančnimi težavami, je namreč ena od njiju za pomoč prosila državo Kansas, ta pa se je obrnila na sodišče, ki je Marotto razglasilo za očeta deklice, zaradi česar mora zdaj prevzeti odgovornost zanjo. Omenjena sodba torej potrjuje, da se v Kansasu moški lahko zakonito šteje za darovalca sperme le, če gre za to k zdravniku. Ben Swinnen, odvetnik Marotte, je dejal, da je njegova stranka z darovanjem želela le pomagati lezbičnemu paru. Ob tem se je na sodbo pritožil. Kot kaže uspešno, saj BBC poroča, da je sodišče odločilo, da Marotta zakonito ni oče otroka ter ga ni mogoče prisiliti izplačevati preživnino zanj.

Rajko Golob