fbpx

Neverjetno odkritje! Tudi po smrti se naša telesa premikajo!

Foto: Twitter

Po 17-mesečnem spremljanju trupla so raziskovalci odkrili, da se telesa med razpadanjem močno premikajo. Ugotovitve bi lahko vplivale tudi na prihodnje policijske preiskave.

Raziskovalka Alyson Wilson je do odkritja prišla s pomočjo časovno zamudnih kamer. Snemanje razkroja telesa je opravila v 30-minutnih intervalih v 17 mesecih. “Kmetija človeških trupel” je avstralska ustanova za tafonomske eksperimentalne raziskave, ki je bila ustanovljena pred tremi leti za raziskovanje razkroja trupel pod različnimi pogoji. Leži na skrivnem območju gozda na obrobju Sydneyja.

Foto: Twitter

Koristna ugotovitev za prihodnje policijske preiskave
Odkritje je opravilo avstralsko Eksperimentalno raziskovanje, ki bo verjetno spremenilo način preiskovanja prizorišč smrti. Pred razkritjem so preiskovalci enostavno verjeli temu, kako je bilo najdeno truplo in kako je človek umrl, razen če je bilo truplo premeščeno po smrti. Po tej ugotovitvi pa bodo lahko zgodbe v prihodnje drugačne.

Foto: Twitter

Preučevanje tudi živalskih trupel
Kamera z zakasnitvijo je posnela truplo v 30-minutnih intervalih, kar je raziskovalcem jasno pokazalo postopek razkroja. “Ugotovili smo, da sta se roki bistveno premaknili, tako da nista bili na istem mestu kot na začetku,” je Wilsonova povedala za ABC News. Povedala je, da organom pregona odkritje ne bo pomagalo le v preiskavah smrti, ampak tudi v preiskavah nesreč. Dr. Maiken Ueland je dejal, da bodo posledice odkritja daljnosežne.

“Pri ugotavljanju, kaj se je zgodilo, bo pomembno, če je gibanje telesa posledica procesa razpadanja, ne pa forenzikov ali prvotne postavitve, še posebej, če je to gibanje veliko večje, kot smo sprva mislili,” je dejala Wilsonova. “Zelo smo hvaležni, da imamo prostor za primerno opravljanje takšnih preiskav,” je še dodala. Ista lokacija se uporablja tudi za preučevanje živalskih trupel v različnih fazah razgradnje in lahko pomaga tudi pri usposabljanju psov za iskanje trupel. 

Eva Poljanc