fbpx

Neverjetno: Po levičarski teoriji naj bi bil rasističen že priljubljen roman Tolkiena Gospodar prstanov!?

Foto: Twitter

Glede na to, da je dandanes že skoraj vse označeno kot rasistično, ni čudno, da se je pojavil ameriški pisatelj znanstvene fantastike, ki se je spravil nad upodobitev pošastnih mističnih bitij orkov v znanem knjižnem fantazijskem romanu angleškega pisatelja J.R.R. Tolkiena Gospodar prstanov in jih pričel primerjati z današnjimi migranti in begunci. 

V fantazijskem svetu  Tolkiena so orki označeni kot črnokrvni mesojedci, ki jih je ustvaril temni gospodar Morgoth z namenom, da mu ti pomagajo pri prevladi v Srednjem svetu. Orki v jamah in pustih pokrajinah Mordorja bi namreč sčasoma služili kot podporniki Saurona, ki velja za glavno zlo v Srednjem svetu. Očitno pa se svetovno priljubljena fantazijska zgodba zdi problematična avtorju znanstvene fantastike in fantazije Andyju Duncanu.

Po prepričanju Duncana naj bi bilo težko prezreti,  da so nekatere rase predstavljene slabše kot druge in nekateri ljudje slabši kot drugi. “Povsem brez težave si predstavljam, da je veliko teh, ki so sodelovali s temnim gospodarjem to počelo le zaradi samoohranitve in tako naprej,” je ironično dodal. Obregnil se je tudi ob lik mogočnega čarovnika Gandalfa, ki je skupaj z zavezniki odvračal vojsko Saurona iz Gondorja, saj bi po njegovo ta vojska pripomogla k popestritvi kulinarike in k “potrebni” kulturni popestritvi Gondorja.

Foto: epa

“Lažje je demonizirati nasprotnike, kot da bi jih poskušali razumeti in razumeti zapletene sile, ki jih vodijo, podobno kot v primeru “beguncev, ki poskušajo prečkati južno [ameriško] mejo zakonito ali nezakonito,” je ugotovil Duncan in dodal, da je veliko lažje graditi obzidje in jih demonizirati kot “izmeček””. 

Do obtožb rasizma ni prišlo prvič
To ni prvič, da se je priljubljen avtor Tolkien s svojim  fantazijskim romanom znašel v ognju zaradi obtožb glede rasizma. Leta 2002 je namreč profesor kulturnih študij dr. Stephen Shapiro očitajoče zapisal, kako so dobri fantje, ki jih prikazuje Tolkien belci, slabi pa temnopolti, neprivlačni, neartikulirani liki, med katere se uvrščajo psihično nerazvite horde. Nekateri oboževalci Tolkiena so se po navedbah Russia Today že odzvali na kritike Duncana in zatrdili, da so v bistvu orki rasisti, za dokazovanje pa so uporabili kar pisma in romane Tolkiena.

H. M.