fbpx

Neverjetno! Poglejte, kateri šolski predmet je ukinil diktator Erdogan

Foto: epa

Osnovnošolci in srednješolci v Turčiji ne bodo več deležni pouka o teoriji evolucije. Predmet evolucija je bil umaknjen iz učnega načrta zaradi sprememb, ki so bile uvedene z razlogom odpravljanja “spornih” tem, je dejal vodja turškega nacionalnega odbora za izobraževanje Alpaslan Durmus. “Če naši učenci nimajo podlage, znanstvenega znanja ali informacij za razumevanje razprave o spornih vprašanjih, moramo to izpustiti,” je dejal Durmus. Novi kurikulum bo začel veljati s šolskim letom 20172018.

Predsednik Recep Tayyip Erdogan je lani prestal poskus državnega udara, aprila pa je svoj položaj še močneje utrdil, ko so mu bila podeljena še večja pooblastila. Kritiki so prepričani, da so spremembe izobraževalnega sistema še en korak v apetitih vladajoče stranke, ki želi Turčijo narediti bolj oz. popolnoma obvladljivo. Erdogan je sicer že večkrat izrazil, da želi vzgajati “pobožno generacijo”. Vodja turškega nacionalnega odbora za izobraževanje Alpaslan Durmus pa je prepričan, da bi bilo treba poudariti nacionalne vrednote in namesto evolucije izpostaviti prispevke turških in muslimanskih učenjakov.

Član sveta sekularnega izobraževalnega združenja Egitim-Sen Ebru Yigit je prepričan, da trditev o evoluciji, ki da je učencem in dijakom pretežka za razumevanje, ni razumna razlaga za odstranitev tega šolskega predmeta iz srednjih šol. 

Moti jih znanstvena teorija, ki evolucijo izenačuje z ateizmom

M. S.