fbpx

Neverjetno sporočilo migrantske družine: Rajši bi živeli v begunskem taborišču kot v hiši na severu Norveške

Fotografija je simbolična (foto: epa)

Številni migranti so spregledali dejstvo, da je Norveška država visoko na severu Evrope in da so tamkajšnje temperature lahko globoko pod ničlo. Migrantska družina iz Sirije pa je sporočila, da bi kljub življenju v hiši na Norveškem rajši živela v šotoru begunskega taborišča v Libanonu.

Norveška televizija NRK je snemala prispevek s sirsko migrantsko družino na severu Norveške. Država jim je podarila prijetno družinsko hišo, otrokom ponudila šolanje in drugo oskrbo, vendar kljub temu menijo, da preživljajo težke čase.

“Mislili smo, da prihajamo v raj, ko smo bili na poti na Norveško in da bo vse popolno. Vendar, odkar smo tu, ne moremo spati, otroci pa jokajo cele dneve,” je povedala Jalilah Asad Ibrahim, mati sedmih otrok. Pred migracijo na sever Evrope so živeli v Alepu, zdaj pa se težko navajajo na polarni mraz in življenje v temi.

Norveški pregovor: “Ni slabega vremena, so le slaba oblačila!”
Družina Ibrahim je sicer pohvalila sosede, sosesko in šolske učitelje, vendar se tam počutijo osamljene, saj govorijo le arabski jezik. “Otroci se težko prilagodijo in težko sledijo učni snovi v šoli. Sonca nimamo že več mesecev,” so v obupu povedali člani družine iz Sirije, ki se je iz begunskega taborišča v Libanonu podala proti Norveški zaradi dobrega slovesa države in šolskega sistema za otroke.

Pri Speisi so dodali, da na Norveškem velja pregovor: “Ni slabega vremena, so le slaba oblačila!” Slednje pa očitno ne velja v arabskem svetu, kjer je vedno sončno in vroče.

M. P.