fbpx

Neverjetno: V Texasu lahko zdaj oprtate mitraljez in stopite v mesnico

Vir: EPA

V zvezni državi Teksas v ZDA je sedaj napadalno orožje možno legalno nositi na vidnem mestu. Teksačanom na novo sprejeti zakon dovoljuje, da si orožje, kot so revolverji, mitraljezi in šibrovke, preprosto opasajo ali obesijo preko rame in tako odidejo v trgovino. Država Divjega zahoda je tudi sicer znana kot orožju prijazna država.

Zakon, ki od začetka letošnjega leta naprej dovoljuje nošnjo orožja na vidnem mestu, je pravzaprav samo nadgradnja predhodne zakonodaje, ki je sicer dovolila nošenje orožja na javnem mestu, vendar je le-to moralo biti diskretno skrito.

Morda vas zanima tudi: Bizarne raziskave: Zakaj je bolje, da vas ustrelijo s kalašnikom in ne z M4

S prvim dnem leta 2016 je bilo mogoče v teksaških mestih opaziti do zob oborožene ljudi vseh starosti, kako brezbrižno pohajkujejo, nakupujejo in opravljajo vsakodnevne obveznosti. Prizori, ki bolj spominjajo na Divji zahod ali igrani film, postajajo vsakdanjik. Večernji list opisuje mlajšega fanta, ki je meni nič, tebi nič vstopil v trgovino z mitraljezom, kupil sendvič in odšel.

Orožje tudi v šolah, ne pa v vseh restavracijah
Kljub temu da je Teksas poznan kot raj za ljubitelje orožja, novi zakon mnoge prebivalce te države tudi skrbi. Predložena je bila tudi peticija in ustanovljeno gibanje staršev, ki ne želijo, da bi njihovi otroci odraščali v kulturi Divjega zahoda. V skrbeh pa so tudi nekatere gospodarske družbe, ki bodo odprto nošnjo orožja v svojih trgovinah verjetno prepovedale.

“Naše restavracije so družinsko okolje. Zaradi tega smo se odločili, da je verjetno najbolje, da odprte nošnje orožja v naših restavracijah ne pustimo. Glede na to, da dobro poznamo svoje stranke, menimo, da bi jim bilo zaradi tega neprijetno,” je za ameriške medije povedala veriga restavracij s hitro prehrano GRINGO’s.

Zakon dovoljuje tudi nošnjo orožja na univerzah in fakultetah – profesorjem in študentom –, kjer pa mora biti skrito. Namen kontroverznega zakona je preprečiti oziroma omejiti škodo strelskih pohodov.

Ž. K.