New York Times spet sprejel denar od socialističnega venezuelskega režima za oglas in se spravil nad Trumpa

Foto: epa/iStock

New York Times, znano levičarsko trobilo, je objavil oglas, ki ga je plačal venezuelski socialistični režim v imenu venezuelskega ljudstva, v katerem so navedbe, da se ameriški predsednik Donald Trump zavzema za nastanek politične krize v državi.

Oglas, naslovljen z Odprto pismo venezuelskega ljudstva ljudem in vladi ZDA, predstavlja odgovor na nedavno Trumpovo grožnjo po vojaški intervenciji in sankcijam, usmerjenim proti diktatorju Nicolasu Maduru in vladi kot celoti. Pismo navaja, da bi ZDA lahko bile na robu nepoštene in neutemeljene vojaške intervencije, poleg tega dodaja, da bodo Trumpove sankcije ogrozile njihovo gospodarstvo in sredstva za pridobivanje hrane, zdravstvo in proizvodnjo.

Sprejeli so 200.000 ameriških dolarjev za oglas
Po navedbah venezuelskega Runrunersa je vlada plačala 200.000 ameriških dolarjev za oglas. Znano je, da se režim vzdržuje s pomočjo prekupčevanja z drogo in pranjem denarja. Nedavno poročilo Združenih narodov navaja, da je režim izvajal intenzivno in obsežno zatiranje človekovih pravic v Venezueli sredi politične, ekonomske in humanitarne krize, ki je več milijonov ljudi pustila stradati in je povzročila več tisoč smrti. Na vse bolj kritično stanje varovanja človekovih pravic že vse od začetka protesta pa v svojem poročilu opozarja tudi Urad visokega komisarja ZN za človekove pravice. Pri tem navaja, da sta opazna stigmatizacija in preganjanje ljudi, ki se zavedajo, da nasprotujejo vladi predsednika Madura.

Množični protesti proti režimu so se začeli aprila letos, ti pa so vodili do smrti vsaj 124 posameznikov, saj varnostne sile uporabljajo orožje, kot so solzni plin, vodni topovi in gumijasti naboji, ki so usmerjeni v protestnike. Medtem so v poročilu navedli tudi obširen trend mučenja političnih nasprotnikov.

V tem tednu je Maduro zavrnil povabilo Sveta Združenih narodov za človekove pravice v Ženevi, da bi govoril na forumu, kjer je v preteklosti že odkrito kritiziral nadlegovanje, ki ga naj bi bili deležni od imperialistične sile ZDA. Nedavno je Madurov režim ustanovil tudi nezakonito zakonodajno telo, katerega člani so marionete socialistične vlade, ki skrbijo za to, da se država vedno bolj preusmerja v diktaturo.

V času pospešene inflacije, kljub trikratnemu povečanju minimalne plače v letu 2017, venezuelska mesečna minimalna plača znaša pod 6 ameriških dolarjev, kar pomeni, da si ljudje ne morejo več privoščiti želene hrane, zdravil in sanitarnih izdelkov.

New York Times ni prvič sprejel venezuelskega denarja
To ni prvič, da je New York Times objavil oglas s strani ameriškega režima. Februarja je ta na celi strani objavil odprto pismo s strani podpredsednika Venezuele Tarecka El Aissamija, ki je obsodil ameriško ministrstvo za finance, potem ko ga je to označilo za velikega trgovca z mamili in ga sankcioniralo.

Tiskovna predstavnica New York Timesa je za Breitbart povedala, da so se za objavo oglasa odločili zato, ker je ta v skladu z njihovo oglaševalsko politiko. “Zagovarjamo svobodo medijev, zato omogočamo objavo oglasov, ki zagovarjajo vse poglede na zadevo. Iz tega razloga New York Times sprejema oglase, v katerih skupine in posamezniki komentirajo javne ali kontroverzne zadeve. Ne podajamo presoj o argumentih, trditvah in sklepih oglaševalca in jih objavljamo ne glede na stališče uredništva.” New York Times pa v izjavi ni želel komentirati navedb glede kršitev človekovih pravic s strani venezuelskega režima in navesti vira, ki je plačal oglas.

N. Ž.