fbpx

Nezaslišano: Bruselj nam vsiljuje prosilce za azil

Foto: EPA

Evropska komisija predlaga spremembe skupnega evropskega azilni sistema, za kar podaja dva predloga: prvi je le korektiv dublinske regulacije, ki je veljala do sedaj, drugi predlog pa predvideva korenite spremembe sistema. Obe rešitvi ohranjata avtomatsko prerazporejanje migrantov. 

Prva rešitev – korektiv dublinske zakonodaje spreminja del, v katerem je določen ključ, po katerem se prosilce za azil razporeja po državah EU. V primeru, da bo število prosilcev za azil v neki državi preseglo mejo, do katere je država te še sposobna sprejemati, se bo prosilce avtomatsko razporejalo v države, kjer predhodno določena meja še ni bila presežena. Ta rešitev je poimenovana “dublinski sistem plus”.

Druga rešitev predvideva temeljito spremembo dozdajšnjih regulacij, namen pa ostaja isti kot v “dublinskem sistemu plus” – prerazporedev migrantov iz držav, na katere je velik naval, v države, ki med migranti niso tako priljubljene.

Tako bi se lahko zgodilo, da bi prišlo v Slovenijo veliko večje število migrantov, kot je bilo pred časom napovedano. Na začetku krize je vlada Mira Cerjaja napovedala, da bo v Slovenijo prišlo le nekaj 20 migrantov, nato se je številka kaj hitro povečala na nekaj 100 migrantov. V tem trenutku sicer še ni jasno, za koliko bi se število migrantov v Sloveniji – v kolikor bi bile predlagane spremembe sprejete – povečalo.

Dublinska regulacija le črka na papirju
Dublinska regulacija, ki je “veljala” do sedaj, je z začetkom migrantske krize popolnoma odpovedala. Dogovor je namreč predvideval, da mora migrant za azil zaprositi v prvi državi EU, v katero vstopi. Izkazalo se je, da vstopne države te regulacije niti približno niso izvajale.

Podrobnosti predlaganih rešitev zaenkrat še niso znane, predstavili pa naj bi jih še v tem mesecu. Predlog je sicer napovedal komisar Frans Timmermans.

Ž. K., STA