fbpx

Nezaslišano: Komunistična Kitajska aktiviste za človekove pravice, vernike in disidente označuje kot duševne bolnike in jih zapira v psihiatrične bolnišnice

Foto: epa

Komunistična kitajska vlada je deležna ostrih kritik organizacije za varovanje človekovih pravic Bitter Winter na račun izvajanja dolgotrajne, a vse bolj zlorabljajoče prakse, s katero je aktiviste za človekove pravice, vernike in druge disidente pričela označevati kot duševno bolne. Temu primerno jih je pričela zadrževati v psihiatričnih bolnišnicah, kjer jih s pomočjo zdravil omamljajo, zaradi česar so ti povsem krotki v njihovem ujetništvu.

V psihiatrični bolnišnici je tako pristal celo obubožani moški, ki si je drznil odpotovati v Peking, da bi vlado prosil za pomoč. Tri generacije v njegovi družini namreč živijo v izjemno siromašnih razmerah v vasi, ki jo upravlja mesto Zibo v vzhodni provinci Shandong. Poleg tega je žena vodje gospodinjstva invalid, zato je večkrat zaprosil lokalne oblasti za plačilo dnevnice, a so bili vsakič zavrnjeni. Moški se je leta 2018 odločil, da bo odšel v Peking, da bi za pomoč zaprosil centralno vlado. Namesto da bi rešil težave svoje družine, so ga aretirali uslužbenci Urada za javno varnost in ga odpeljali v psihiatrično bolnišnico.

Če ni želel zdravil, so ga privezali ob posteljo
Omenjeni moški je spomnil, da so ga v bolnišnici nemudoma privezali na posteljo, ko ta ni želel vzeti zdravil, ki so mu jih ponudili zdravniki. Po nekaj takšnih incidentih je obupal in se odločil, da bo tablete pil kar sam, da ga ne bodo zavezali. Pozneje je izvedel, da so lokalne oblasti bolnišnici naročile, da naj mu predpisujejo jemanje zdravil. Ko so ga po mesecu dni izpustili, je bilo vidno prizadeto njegovo duševno stanje. Od takrat je postal tarča vladnega nadzora. Septembra 2019 je policija ponovno prišla do njegove hiše in mu odkrito zagrozila, da mu bo izrekla zajetno kazen, če bo ponovno vložil peticijo.

Foto: epa

Ob odhodu so pacienti v slabem stanju
Eden od uslužbencev psihiatrične bolnišnice je izdal, da kar nekaj pacientov prispe vklenjenih s pokrivalom na glavi, odidejo pa v veliko slabšem stanju kot ob prihodu. “Bolnišnica jih zdravi ne glede na to, ali so bolni ali ne, dokler so ti poslani sem,” je pojasnil zaposleni. “Če nočejo jemati zdravil, jih bomo prisilili. Vlada ne tolerira vlagateljev peticij, označujejo jih kot duševno bolne. Ko so poslani sem, je njihovo duševno stanje normalno, vendar se poslabša po “zdravljenju.”

Spomnil se je starejšega moškega, ki so ga kar trikrat pripeljali v bolnišnico zaradi vlaganja peticij v Pekingu. Njegova družina je morala povrhu plačati vse stroške zdravljenja zanj.  Tretjič so ga izpustili šele potem, ko je njegova družina napisala izjavo, v kateri obljublja, da moški ne bo več vlagal peticij. “Zelo malo ljudi, ki so tu zadržani, je dejansko bolnih,” je zatrdil zaposleni v psihiatrični bolnišnici. “Morda izgleda, kot bolnišnica, toda v resnici se ta ne razlikuje od zapora. Vhodna vrata so zavarovana z več velikimi železnimi verigami, tako da ni možnosti za pobeg.” Da bolniki ostanejo šibki, jim bolnišnica da le malo hrane.

Verniki so vse skupaj opisali kot nekakšno “šok terapijo”. Želijo jih namreč odvrniti od verovanja, še posebej, če so pripadniki posebnega krščanskega gibanja Cerkev vsemogočnega Boga. Ker Komunistične oblasti gibanje označujejo kot nevaren kult, so številni verniki pobegnili v druge države. Ti trdijo, da jih Kitajska komunistična stranka (KPK) preganja, ker jih doživlja kot politično grožnjo. “Zdravnik mi je povedal, da sem zaradi svoje vere duševna bolnica in da potrebe po nadaljnjih preiskavah,” je povedala ena od članic verskega gibanja Cerkev vsemogočnega Boga, ki je bila v psihiatrični bolnišnici zaprta kar pol leta.

Foto: epa

Pojavili so se simptomi demence
Ena od najbolj razvpitih hospitaliziranih disidentk je bila Dong Yaoqiong, 28-letna aktivistka, ki je poleti 2018 postala znana kot “dekle s črnilom”potem, ko je naložila videoposnetek na katerem je ta predsednika Xi Jinpinga označila kot tirana. Njene zadnje besede, ki jih je ta izrekla svojim sledilcem potem, ko je video zaokrožil na družabnih omrežjih so bile, da so možje v uniformah potrkali na njena vrata. Leto pozneje je prišla iz psihiatrične bolnišnice z izrazitimi stranskimi učinki težkih antipsihotičnih zdravil. Po besedah njenega očeta je bila ta pred odhodom v psihiatrično bolnišnico v zdravem duhu, po letu dni zaprtja v psihiatrični bolnišnici pa so se pri njej pojavili simptomi demence.

Kitajska ima celoten sistem duševnih bolnišnic, ki ga upravlja ministrstvo za javno varnost, poroča Breitbart. Tem institucijam, odkar so pričele delovati v poznih osemdesetih letih, se nenehno očitajo kršitve človekovih pravic. Poročajo o samovoljnih pridržanjih, ki trajajo leta, pogosto skupaj s prizadevanji za “deprogramiranje” in odkritim mučenjem. Kitajske psihiatrične bolnišnice so skrite javnosti, toda zagovorniki človekovih pravic opozarjajo, da je na stotine ljudi iz političnih razlogov zajetih na kateri koli dan, pogosto brez sojenj ali javnih zaslišanj. Komunistična partija Kitajske je sicer sama v državnih medijih omenila, da ima sto milijonov kitajskih državljanov različne oblike duševnih bolezni.

Hana Murn