fbpx

Nezaslišano: ministrice švedske vlade svoje klobuke primerjale z obveznimi hidžabi

Foto: facebook

Po tednu mednarodne kritike in posmeha, ko se je “prva feministična vlada na svetu” iz Švedske udeležila zloglasnega državniškega obiska v Iranu našemljena kar v hidžabe in dolge plašče, so predstavnice vlade stvari samo še poslabšale. Za državniški obisk v Kanadi so si namreč nadele klobučke in pojasnile, zakaj morajo na državniških obiskih nositi pokrivala. A klobuke in hidžabe niti od daleč ne gre enačiti – nošnja klobuka je svobodna izbira, medtem ko je hidžab obvezen za vse ženske.

Švedska ministrica za finance Magdalena Andersson, ministrica za visoko šolstvo in raziskave Helene Hellmark Knutsson in ministrica za enakost Åsa Regner so na Facebooku objavile selfie s klobučki, ob katerem so zapisale: “Ali je Björklund (švedski politik, op. p.) kdaj razmišljal o tem, da morajo ženske z resornih ministrstev na državnih obiskih nositi klobuke?” Seveda so s tem ciljale na svojo opravo pred tem, ko so si v Iranu nadele hidžabe, vendar pa ta zapis razkriva, koliko švedska feministična vlada dejansko razume islam in prisilni hidžab. Feministke, ki obvezen hidžab v Iranu primerjajo z modnimi klobuki, ki so jih nosile med državnim obiskom v Kanadi, so pokazale, da o islamu dobesedno nimajo pojma, na ponovno kritiko pa so spet naletele na Švedskem, kot tudi širše.

“S tem so pokazale, kako malo znanja imajo”
Švedi so na provokacijo, ki jo je objavila ministrica Magdalena Andersson na svojem facebooku, dobesedno ponoreli. “To je noro, res sem razburjena! Kako lahko tako podcenjujejo obvezen hidžab, ki je realnost za toliko deklet in žensk. Magdalena Andersson ni kdorkoli, ona je švedska finančna ministrica. Bedno je, da dela takšne primerjave med klobuki in hidžabi,” je za švedski portal Expressen povedala političarka Gulen Avci. Dodala je še: “Pa tako so bile zagrete pri trženju ‘prve svetovne feministične valde’. S tem so pokazale, kako malo znanja imajo o zatiranju izza tančice.”

Foto: printscreen

Razburjene tudi ženske v Iranu, ki se borijo proti diskriminatornemu zakonu
Prav tako so besni ustanovitelji iranske facebook skupine Moja neslišna svoboda (My Stealthy Freedom, op. p.), kjer objavljajo pogumne iranske ženske brez hidžaba, saj se zavedajo, da so kazni zelo krute, predvsem v obliki bičanja. Na svoji strani so zapisali:

 “Pismo Magdaleni Andersson, švedski ministrici za finance: Ne primerjajte svojega klobuka z obveznim hidžabom
Sem Iranka in ustanoviteljica My Stealthy Freedom, ki se zavzema za prenehanje obveznega nošenja tančic in deluje v prid svobodne izbire za ženske. Vi trdite, da je nošenje rute v Iranu isto kot nošenje klobuka na Švedskem. Ste resni?
To sem jaz na sliki, ko sem bila politična novinarka. Duhovnik me je poskušal udariti v obraz samo zato, ker nisem pravilno nosila islamskega hidžaba. Klobuk ni bila možnost.”

Foto: prinscreen

“Ste bili že kdaj prisiljeni nositi hidžab vse življenje? Ste že kdaj doživeli brutalnost, ko vas v imenu moralnosti silijo, da zakrijete svoje lase? Odgovor je: NE. Vendar pa je za nas, na milijone iranskih žensk, to na žalost vsakdan našega življenja. To je tudi razlog, zakaj verjetno ne razumete razlike med obveznimi rutami in klobuki (ki ste ga, mimogrede, nosili prostovoljno). Vaša primerjava je naravnost nepremišljena ob dnevih bojev milijonov iranskih žensk, ki se pogumno bojujejo s strani morale, s strani policije, ko poskušajo izraziti svojo svobodno izbiro. Da, lahko bi se norčevali iz našega boja, ampak cenila bi, če bi razumeli, da govorimo o obveznem hidžabu, medtem ko objavljate slike sebe s klobukom, ki ga dejansko nadenete kot svojo svobodno izbiro. Dejansko ste poskušali zabrisati veliko razliko med obvezno tančico, ki jo moramo nositi v Iranu, vi pa ste svoj klobuk z veseljem nadeli. Prepričana sem, da ste obsodili prepoved burk v Franciji. Nihče ni prisiljen nositi teh lepih klobukov. Iskreno želim, da se zabavate in ostanete varni. Kljub vaši drži se ne bomo nikoli odrekli našemu boju in prepričana sem, da boste nekega dne slišali naš glas in našo borbo proti prisilnemu hidžabu. Kot je razvidno iz vašega dejanja, ko ste si nadeli obvezno tančico, ko ste bili v Iranu, to ni več le notranja zadeva, naša vlada je prisilila vse vas, da sledite diskriminatorni zakonodaji. Vsi moramo biti pogumni in reči NE kakršni koli obliki ponižanja. To se imenuje sestrstvo in solidarnost. Bodimo si na jasnem: nikoli nismo rekli, da morate žaliti naše zakone, prosili smo vas le, da ta žaljivi zakon obidete. S tem, ko prikazujete sebe v klobukih in namigujete na primerjavo z Iranom in obveznimi hidžabi, ste dejansko žaljivi do vseh žensk, ki so se borile proti obveznemu hidžabu. Brišete razlike med obema, čeprav morajo iranske ženske to nositi dnevno. Zgodovina bo sodila vse nas. Mimogrede, v naši lepi državi ste dobrodošli, vendar bodite tako pogumni kot iranske ženske in se zoperstavite hidžabu. Želimo si dobre odnose z Zahodom, vendar pa bi vas rada videla stati na naših tleh in pridigati o feminizmu na enak način, kot to delate na Švedskem.”

Marjanca Scheicher