Nezaslišano: Turčija je še vedno kandidatka za vstop v EU, čeprav pospešeno krši človekove pravice

Foto: epa

Desna roka Jean-Claudea Junckerja je izjavila, da Turčija ostaja kandidatka za vstop v EU, ker ima z njo toliko “skupnega”, pa čeprav Turčija pospešeno zlorablja človekove pravice.

Vodja evropske zunanje politike Federica Mogherini je izjavila, da so bili v Bruslju “odkriti in konstruktivni” pogovori s Turčijo, vendar pa hkrati opozarja, da bo potrebnega še kar nekaj dela, preden bi lahko s Turčijo kot kandidatko za vstop v EU dosegli dogovor. “Jasno je, da Turčija je in ostaja država kandidatka. Veliko naših kolegov se raje osredotoča na ‘črne pike’. Jaz se raje osredotočam na tisto, kar nam je skupnega,” je dejala Mogherinijeva, ki je že večkrat pokazala, da se klanja drugim kulturam tako, da prevzema njihove navade – tudi tako, da se zakriva, ko gre v muslimanske države. Medtem pa, spomnimo, prva dama ZDA Melania Trump ostaja pokončna in se v muslimanskem svetu kot napredna ženska ne zavija v ruto, kot se je Mohgherinijeva v Iranu. Slednja sicer pravi, da mora Evropska unija videti konkretne ukrepe, ki jih bo Turčija izvedla na področju pravne države, človekovih pravic, demokracije in svobode medijev.

Dejstvo: “Turčija se odmika od vrednot Evropske unije”
Turčija je formalne pogovore za članstvo v EU začela leta 2005 in jih, kljub sistemskim kršenjem človekovih pravic in zatiranju vsega, kar Erdoganu ne ustreza, še vedno formalno nadaljuje. Spomnimo samo na vztrajanje Ankare pri zapiranju in preganjanju novinarjev in aktivistov za človekove pravice. Erdogan je dal po poskusu državnega udara nanj aretirati kar 50 tisoč sodnikov, policistov, vojakov, akademikov in novinarjev. Komisar za širitev EU Johannes Hahn, ki se je prav tako udeležil zasedanja, pa je prepričan, da je “poskus državnega udara povzročil določeno zaskrbljenost med državami članicami in da so se države članice že decembra odločile, da ne bodo odpirale novih poglavij”. Še bolj konkreten pa je bil predsednik Evropske ljudske stranke Manfred Weber, ki je dejal, da se “Turčija odmika od vrednot Evropske unije”. Zato je prepričan, da “pristop Turčije k EU nima smisla. EU bi si morala zadati cilj, da konča s pristopnimi pogajanji”.

M. S.