fbpx

Nič več domačih nalog – združenje ravnateljev v Švici pozvalo k ukinitvi …

Švica želi ostati Švica (Foto: epa)

Združenje ravnateljev nemško govoreče Švice (VSLCH) je pozvalo k odpravi domačih nalog za učence. S tem naj bi med drugim preprečili nastanke razlik med učenci, ki jim starši doma lahko pomagajo, in tistimi, ki nimajo te sreče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik združenja Bernard Gretsch je za tednik Schweiz am Sonntag dejal, da bi z ukinitvijo domačih nalog otrokom zagotovili bolj enake možnosti.

Otroci, katerih starši so slabše izobraženi, zaostanejo za vrstniki
Otroci, katerih starši delajo ali so slabše izobraženi, se namreč doma nimajo na koga obrniti. “To ogroža razvoj učencev in omogoča povečevanje razmaka do najboljših v razredu,” je poudaril Gretsch.

Podpredsednica VSLCH Lisa Lehner je opozorila na nemir, ki ga naloge vnašajo v družine. “Vse pogosteje me kličejo obupani matere in očetje, ki se prepirajo s svojimi otroki,” je povedala. Skoraj vedno je tema prepira ista – domače naloge. Starši nimajo več dovolj časa, da bi s svojim naraščajem pregledali učno snov na način, ki bi zadovoljil obe strani, je menila.

Doslej so sicer vsi poskusi, da bi v Švici odpravili domače naloge, klavrno propadli. Kanton Schwyz je leta 1993 sicer sprejel tako potezo, a jo je čez štiri leta znova umaknil.

A. R., STA