fbpx

Nigerija postaja največja klavnica kristjanov na svetu! Islamisti v zadnjem desetletju pobili več kot 50 tisoč kristjanov!

Džihadisti v Nigeriji (Foto: Twitter)

Po trditvah International Christian concern (ICC) postaja Nigeria, zaradi napadov radikalnih islamistov iz vrst Boko Haram in fulanske milice, največja klavnica kristjanov na svetu. Po ocenah humanitarne organizacije je bilo v zahodnoafriški državi v zadnjem desetletju pobitih med 50 in 70 tisoč kristjanov. Z obtožbami, da podpira poboje kristjanov, se sooča tudi nigerijski predsednik Muhammadu Buhari, sicer musliman.

206-milijonsko prebivalstvo Nigerije je bolj ali manj enakomerno razdeljeno med muslimane na severu in kristjane na jugu države. A vseeno so zaradi islamistov kristjani žrtve pregonov, pobojev in terorističnih napadov.

Največ napadov na kristjane se zgodi v tako imenovanem Nigerijskem sredinskem pasu, kjer živijo tako muslimani kot kristjani. Zaradi napadov fulanskih milic je bilo po poročanju Crux Now s svoje zemlje pregnanih na tisoče krščanskih kmetovalcev.

“Brez dostopa do svoje zemlje, nimajo več možnosti, da bi vzgajali pridelke in preskrbeli svoje družine,” je povedal Nathan Johnson, regionalni direktor za Afriko pri ICC in izpostavil, da je zaradi islamističnih napadov na severu države prihajalo do pomanjkanja hrane.

Boko Haram, ISIS, Al-Shabaab in še fulanska milica
V Nigeriji so prisotne dve od treh največjih terorističnih organizacij na svetu, opozarja Johnson. Boko Haram deluje v Nigeriji od leta 2009, ISIS je leta 2015 v Nigeriji oblikoval ISWAP (Islamska država Zahodnoafriška provinca), medtem ko Al-Shabaab še vedno deluje primarno s področja Somalije. Poleg znanih islamističnih terorističnih skupin je tu še fulanska milica. Omenjeni islamisti so po trditvah Johnsona odgovorne za smrti med 50 in 70 tisoč kristjanov v Nigeriji v zadnjih desetih letih.

Boko Haram pobija kristjane zato, ker želijo oblikovati svoj kalifat, kristjani pa simbolizirajo vpliv Zahoda. ISWAP pobija kristjane, da bi se maščevali za smrti in poraze, ki jih je ISIS doživel drugje po svetu. Zaradi tega tudi uprizarjajo usmrtitve kristjanov na krščanske praznike. Smrt Abu Bakr al-Baghdadija jih namreč še vedno pekli.

Fulanci so pretežno živinorejci, muslimani, in prepričani, da zemlja pripada njim, kot naslednikom neobstoječega Sokotskega kalifata. Pogosti so napadi na vasi poljedelcev, kristjanov v katerih požgejo cerkve, pobijejo duhovnike in preženejo ter pobijejo kristjane. “Nisem slišal da bi v teh napadih uničili mošejo ali ubili imama,” je priznal Johnson.

Ivan Šokić