fbpx

Nigerijci zaradi groženj džihadistov zahtevajo pravico do orožja in samoobrambe

Foto: Facebook

Nigerijska vlada je imetnikom dovoljenj za orožje preklicala veljavnost, zaradi nasilja islamističnih skupin pa se pojavljajo zahteve, naj ukrep razveljavi, saj se civilisti sicer nimajo s čim braniti.

Nigerijska vojska pod vodstvom predsednika Muhammaduja Buharija je vnovič zatrdila, da je premagala nigerijsko skrajno islamistično skupino Boko Haram, ki je v času muslimanskega postnega meseca ramazana pričela izvajati smrtonosne napade, v katerih ne prizanaša niti civilistom. Buhari je sicer od leta 2015 že večkrat zaporedoma razglasil zmago nad skrajno skupino. V dneh, ko naj bi nigerijski vojaki premagali skrajno skupino, je na dan prišlo več poročil o izvajanju smrtonosnih napadov z nenehno grožnjo, pri tem pa niso prizanesli niti otrokom.

Administracija Buharija je že nekaj časa osredotočena na poraz mednarodne kriminalne združbe, znane kot Islamska država zahodnoafriške province (ISWAP), ki se je leta 2016 domnevno odcepila od skupine Boko Haram, vendar jo zdaj sestavljajo številni isti posamezniki. Načelnik štaba nigerijskih oboroženih sil Tukur Buratai je v četrtek pojasnil, da na severovzhodu trenutno prihaja do metamorfoze ISWAP. “Gre za poskus mednarodne kriminalne združbe, da se raziščejo vrzeli, do katerih je prišlo na račun razpada miru in delovanja pravne države v nekaterih sosednjih državah, da bi se lahko nadaljevalo izvajanje kaznivih dejanj v zahodnoafriški podregiji.” 

Tako kot so bili na sledi Boko Haramu, bodo sedaj na sledi tudi mednarodnim kriminalnim tolpam, ki delujejo pod pretvezo ISWAP, je povedal Buratai. “Nikoli ne obupam. Skrivnost mojega uspeha je, da se nikoli ne predam in umaknem. Trdo morate delati in počasi se trdo delo izplača.” Z navajanjem nevladne organizacije International Crisis Organization, ki spremlja nasilne konflikte, so Združeni narodi 18. maja razkrili, da ocenjujejo, da je okrog 3.500-5.000 džihadistov iz vrst ISWAP zasenčilo Boko Haram. Džihadisti iz ISWAP so usmerjeni v napadanje nigerijske vojske, ti pa želijo vse večjo moč in vpliv uporabiti tako, da vzpostavijo kvazi državo v severnem delu Nigerije, poroča Breitbart.

Foto: printscreen youtube

Od začetkov uporov leta 2009 je Boko Haram, ki je večinoma nastanjen v severovzhodni nigerijski državi Borno, prav tako v Nigeriji poskušal vzpostaviti islamski emirat, skladen s šeriatskim pravom. Po nekaterih neodvisnih in ameriških vladnih ocenah je veliko džihadistov, ki so se borili za Islamsko državo v Iraku in Siriji, po porazu njihovega samooklicanega kalifata pobegnilo v Afriko in Afganistan.  Na tisoče džihadistov je ostalo v Iraku, Siriji in drugod. Nigerijski zakonodajalci so pozvali Buharija.

Nigerijci želijo imeti pravico do samoobrambe
Do opozoril s strani nevladnih organizacij je prišlo potem, ko so nigerijski zakonodajalci pozvali Buharija, naj razveljavi določbe, s katerim bodo v celotni federaciji preklicali veljavnost vseh licenc in certifikatov za orožje. Nasprotniki opozarjajo, da bi odvzem pravice do samoobrambe nedolžnih ljudi proti džihadskim skupinam, kot so Boko Haram in druge, prispeval k porastu negotovosti po državi.

H. M.