fbpx

Nigerijski predsednik državljanom: Ne iščite azila v Veliki Britaniji, povzročate preveč kriminala

Muhammadu Buhari (foto: printscreen/youtube)

Predsednik Nigerije Muhammadu Buhari je tamkajšnje državljane pozval, naj niti ne poskušajo zaprositi za azil v Veliki Britaniji. Mnogo Nigerijcev namreč na Otoku izvaja kriminalna dejanja, nemalo jih je zato pristalo v zaporu. “Zaradi takšnega slovesa vas bodo težko sprejeli v tujini,” je poudaril predsednik. 

Muhammadu Buhari je nekdanji vojaški general, ki je bil na mesto predsednika Nigerije izvoljen lani. Prepričan je, da tamkajšnji ljudje zapuščajo državo predvsem zaradi ekonomske situacije in ne zato, ker bi bila ogrožena njihova življenja. “Zaradi kriminala, ki ga Nigerijci povzročajo v Veliki Britaniji, jim tam ne nudijo prav veliko sočutja,” je povedal za The Telegraph.

“Nigerjici naj ostanejo doma, saj jih domovina potrebuje”
“Nekateri Nigerijci trdijo, da se ne želijo vrniti domov, saj jih tam čaka težko življenje. Vendar morajo razumeti, da je tudi za Evropejce in Američane težko, da jih sprejmejo. Ogromno Nigerijcev je v zaporih po vsem svetu, saj so ti obtoženi trgovine z mamili in ljudmi,” je izpostavil predsednik. Poudaril je tudi, naj Nigerijci ostanejo doma, saj jih tam potrebujejo za obnovo države.

Baharijev prihod v UK (foto: printscreen/youtube).

Buharijev prihod v Veliko Britanijo (foto: printscreen/youtube).

Buharijeve izjave razburile nevladne organizacije
Buharijeve pripombe pa so vznemirile številne nevladne organizacije, ki se zavzemajo za pravice beguncev. Prepričani so, da so številni prosilci za azil zbežali upravičeno. Po njihovih besedah jih je namreč mnogo zbežalo pred islamistično skupino Boko Haram, proti kateri se zdaj nigerijska vojska bori na severu države. V zadnjih 15 letih je Velika Britanija s strani Nigerijcev prejela 13 tisoč prošenj za azil.

73-letni nigerijski predsednik je intervju za The Telegraph opravil med tridnevnim obiskom v Londonu. Tam se je na mednarodni konferenci srečal z drugimi svetovnimi voditelji, kjer so obravnavali tematiko krize v Siriji in vojne proti terorizmu. 

N. K.