fbpx

Nigerijski predsednik zanikal govorice, da je klon, ki je zamenjal “resničnega” predsednika

Nigerijski predsednik Muhammad Buhari in domnevno njegov klon Jibril (vir: twitter)

Nigerijski predsednik je na tiskovni konferenci na Poljskem zavrnil govorice, da je klon, ki je zamenjal umrlega “resničnega” predsednika.

75-letni nigerijski predsednik in nekdanji diktator Muhammadu Buhari je zavrnil govorice, da je umrl in bil na skrivaj zamenjan s svojim klonom. Nenavadne govorice, ki mejijo na znanstveno fantastiko, so se po poročanju Breitbarta razširile po socialnih omrežjih v državi med Buharijevo odsotnostjo zaradi neznanih zdravstvenih težav.

Po govoricah naj bi Buharija, ki je bil dalj časa v tujini, zamenjal njegov klon Jibril iz Sudana. Po nekaterih trditvah naj bi bil Jibril del čadske zarote za zamenjavo nigerijskega predsednika. Buhari je ob tem medijem potožil, da se ljudje sprašujejo, ali ne bi moral podpredsednik Yemi Osinbajo zasesti predsedniškega položaja namesto klona, ko je Buhari umrl.

Buhari je ljudi, ki širijo govorice o njegovem klonu, označil za “nevedne” in “neverne”, medtem ko je nigerijski minister za informacije Lai Muhammad za novinarje povedal, da so govorice “idiotske”.

Boko Haram še vedno velika grožnja
Buhari je postal nigerijski predsednik leta 2015 na podlagi obljube, da se bo kot nekdanji nigerijski diktator znal boriti proti teroristom skupine Boko Haram. A vidnih rezultatov še ni. Buhari je zmago nad teroristično organizacijo že večkrat razglasil. Prvič je to storil decembra 2015 in nazadnje oktobra 2018. Ves ta čas je Boko Haram še naprej pobijal kristjane, ugrabljal deklice in ženske ter izvrševal samomorilske bombne napade.

Pojavile so se tudi kritike na njegov račun, saj naj bi s svojim programom “rehabilitacije” za teroriste le-tem še dodatno omogočal nadaljnje delovanje, saj je bilo na prostost izpuščenih 1.200 pripadnikov skupine Boko Haram, ki naj bi uspešno opravili program, ki naj bi jih reintegriral v družbo.

Ivan Šokić