fbpx

Nikab prepovedala celo muslimanska država, kdaj bomo to storili v Sloveniji?!

Foto: epa

Večinsko muslimanska severnoafriška država Alžirija je zaposlenim v javnih uradih prepovedala nositi pokrivala nikab, ki prekrivajo površino obraza. Pri tem se sklicujejo na varnost in izboljšanje komunikacije. Le vprašanje je, zakaj tega še nismo prepovedali tudi v Sloveniji?!

Muslimansko večinska severnoafriška država Alžirija je uvedla prepoved pokrival nikab za uslužbenke v javnem sektorju. Pri tem so navedli varnostne razloge in željo po izboljšanju komunikacije. Predsednik vlade Ahmed Ouayhia je odločitev že posredoval ministrom in regionalnim guvernerjem, pojasnil pa je, da “morajo vsi javni uslužbenci spoštovati pravila in zahteve glede varnosti in komunikacije v svojih oddelkih”. Kot še poroča Daily Mail, je predsednik vlade še dodal, da morajo biti zaposleni prepoznavni, ko so na delovnem mestu. Ukrep je sicer vzbudil mešane odzive s strani javnosti, nekateri ga namreč pozdravljajo kot izredno naprednega, kritiki pa opozarjajo, da bi lahko šlo za kontroliranje žensk in tega, kaj naj oblečejo.

Alžirija močno razdeljena med zmerneže in radikalce
Država je sicer razdeljena med zmerneže in radikalne islamiste, odkar je leta 1992 zdrsnila v državljansko vojno in je vojaška vlada preprečila volitve, na katerih bi zmagala islamistična stranka. Tudi sicer večina alžirskih žensk ne nosi nikaba, kar je navada, uvožena iz bolj tradicionalnih islamskih držav, kot je Savdska Arabija. Ukrep bo verjetno naletel na velik odpor s strani salafistov, ki strogo sledijo savdski vahabitski verziji sunitskega islama in nasprotujejo zmernejši verziji sufističnega sunitskega islama, ki podobno kot v drugih severnoafriških državah dominira tudi v Alžiriji. V Alžiriji v zadnjem času sicer nimajo večjih težav, kljub temu pa v odročnih krajih posamezne oborožene džihadistične skupine nadaljujejo z napadi.

J. Ž.