fbpx

Nikola Gruevski za Novo24TV o poti Makedonije proti blagostanju

Makedonski premier Nikola Gruevski (foto: flickr.epp.eu)

Makedonski premier Gruevski pojasnjuje ključne poteze ekonomske politike, ki Republiko Makedonijo peljejo naproti blagostanju. Blagostanje se ne kaže zgolj v nizkih davkih in zmanjšani brezposelnosti, temveč tudi v porastu natalitete.  

Z makedonskim premierjem Gruevskim smo se pogovarjali na kongresu EPP v Madridu.

Kako kaže makedonskemu gospodarstvu v teh časih in katere ukrepe ste sprejeli za zajezitev ekonomske krize?
Gospodarstvu gre dobro, saj smo imeli v prejšnjem letu drugo največjo rast BDP v Evropi – v višini 3,8 odstotkov. Podobno kaže tudi za to leto in menimo, da bomo zopet med tistimi z najvišjo rastjo v Evropi. Razlog za rast je v tujih investicijah in dobrem poslovnem okolju, ki jih privlači. Po podatkih Svetovne banke smo med najboljšimi v Evropi glede pogojev in nizkih stroškov poslovanja. Pod stroške spadajo najnižji davki in carine, logistični in energetski stroški ter nizki stroški delovne sile.

Katere so še posebnosti vaše ekonomske politike?
Poleg tega imamo mednarodne pogodbe za trgovanje z vsemi državami Evrope razen z Rusijo. V Makedoniji imamo tudi svobodne ekonomske cone, kjer se prvih deset let ne plačuje nobenih davkov, zemljišča za gradnjo podjetij in tovarn dajemo v zakup po skoraj brezplačni ceni. V zadnjih desetih letih smo veliko vlagali v izobraževanje, tako da imamo pester nabor izobražene delovne sile, ki je privlačna za tuja podjetja. Tudi nezaposlenost se zmanjšuje, tako da smo na dobri poti.

Se pozna pozitivna gospodarska rast tudi na nataliteti?
Seveda se pozna. Vendar za nataliteto ni ključna samo gospodarska situacija. Vprašanju natalitete smo posvetili veliko pozornost. Tega problema smo se lotili zelo sistematično in resno. V zadnjih desetletjih smo imeli namreč ogromen problem z upadom rojstev, zaradi povečane pozornosti tej problematiki pa smo trende v zadnjih osmih letih obrnili v plus. Letos imamo že tisoč prvošolcev več kot prejšnje leto. Raste število družin s tremi in več otroki. Imamo večje število vrtcev z boljšimi uslugami. Za tretjega otroka dobi družina otroški dodatek. Če mama štirih otrok ne doseže pogojev za pokoj, je upravičena do državne pokojnine. Na tem področju smo sprejeli številne ukrepe, saj jih le nekaj ni dovolj za ureditev tega kompleksnega področja. Potrebnih je vsaj petdeset različnih ukrepov z vseh strani, ki dajo efekt in dober rezultat.

Kakšen pa je vaš odnos do posvojitve otrok v skupnost dveh moških oz. skupnost dveh žensk?
Mi smo proti.

Vesna Vilčnik, Marko Puš