fbpx

Nikoli ni prepozno za lustracijo: Poljska začela s pregonom tožilcev in sodnikov iz časa komunizma, ki so po krivem preganjali nasprotnike režima

Foto Twitter

Poljska je v torek, 2. aprila 2019, zahtevala, da se proti sedmim sodnikom in tožilcem še iz časa komunizma sproži postopek zaradi zapiranja zagovornikov demokracije v 80-ih letih prejšnjega stoletja, so objavili tamkajšnji predstavniki pravosodja.

Zahtevo so sodišču na Poljskem predali posebni zgodovinski tožilci z Inštituta nacionalnega spomina (IPN). Pravosodni minister Zbigniew Ziobro je po poročanju AP povedal, da želijo oblasti trem sodnikom in štirim tožilcem, ki so nezakonito odvzeli svobodo posameznikom, ki so protestirali proti komunistični oblasti, odvzeti imuniteto.

Ziobro, ki služi tudi kot generalni državni tožilec, je povedal, da morajo tožilci in sodniki, ki so zlorabljali svoj položaj, odgovarjati za svoje “sodne zločine”. Minister ni razkril imen obtoženih, je pa povedal, da sta bila dva med njimi še do nedavnega del vrhovnega sodišča.

Lustracija v interesu žrtev komunističnih gonj
Vodja raziskovalnega dela pri IPN Andrzej Pozorski je povedal, da je bila preiskava, osredotočena na obdobje vojnega stanja, najobsežnejša do sedaj. Poljska konservativna stranka Zakon in Pravičnost (PiS) je že pred časom uvedla spremembe v pravosodni sistem, ki omogočajo lustracijo znotraj pravosodja. Kakor so pojasnili pri PiS, je to v interesu žrtev komunističnega režima.

Poljski pravosodni minister Zbigniew Ziobro (Vir: Twitter)

Po trditvah IPN je bilo samo v obdobju 1981-82 najmanj deset ljudi, ki so jih nezakonito poslali v zapor, vključno z dvema dijakoma, ki so ju dobili, ko sta risala protikomunistične grafite. Obsodbi sta močno vplivali na njuni življenji.

Ivan Šokić