Nizozemska in Danska bosta Ukrajini predala lovce F-16

Zelenski je nagovoril zbrane na novinarski konferenci v letalski bazi na Danskem. Vir: AFP.

Nizozemska in Danska bosta Ukrajini predali lovce F-16. Novico je danes sporočil nizozemski premier Rutte ob obisku ukrajinskega predsednika v Ukrajini. Število lovcev, ki jih bota državi donirali še ni znano. 

Gre za novico, ki po mnenju ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega predstavlja pomembno motivacijo za oborožene sile njegove države, ki izvajajo težko protiofenzivo proti Rusiji.

“Glavno vprašanje so letala F-16 za Ukrajino, da bi zaščitili naše ljudi pred ruskim terorizmom,” je pojasnil ukrajinski predsednik. Ocenjuje, da Ukrajina postaja vse močnejša. Državnika sta na srečanju med drugim razpravljala tudi o mirovni formuli za Ukrajino in o “privedbi teroristične države pred sodišče.”

Časovnica dostave je odvisna od tega, kako hitro bosta ukrajinska posadka in infrastruktura pripravljeni na vojaška letala ameriške izdelave, je nizozemski premier Mark Rutte zaupal Zelenskemu, ko sta obiskala nizozemsko letalsko bazo, poroča AP.

Ukrajina je dolgo časa prosila za te sofisticirane lovce, ki bi Ukrajini prinesli prednost na bojišču. Le-te nujno potrebuje, da bi bila kos ruskemu letalstvu, topništvu in utrjeni obrambi, ki jo je postavila na vzhodu in jugu države. Po poročanju PAP bo Nizozemska Ukrajini poslala 42 tovrstnih letal, vendar pa je treba poleg pilotov izobraziti tudi inženirje. Kot je še dejal Zelenski, to ni dokončno število teh letal. Kot je še dejal, bodo letala uporabili za to, da bi ruske teroriste zadržali kar se da daleč od ukrajinskih mest in vasi.

Zelenski v lovcu F-16

ZDA so odobrile donacijo
Obisk Zelenskega se je odvil dva dni po tem, ko so ZDA končno odobrile Amsterdamu in Koebenhavnu, da izročita lovce ukrajinskim zračnim silam. Ob tem pa je vodstvo postavilo še dodaten pogoj in sicer, da se bo dostava zgodila šele po tem, ko bo končano urjenje ukrajinskih pilotov na tem tipu letala.

“Usposabljanje ukrajinskih pilotov za letala F-16 se je že začelo,” dva od njih pa sta že opravila testne polete v ZDA, je v soboto za televizijo 24 Kanal povedal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov, poroča STA. Dodal je, da bo njihovo usposabljanje trajalo najmanj šest mesecev, potekalo pa naj bi tudi usposabljanje podpornega osebja. 

Domen Mezeg