fbpx

Nizozemski opozicijski voditelj Wilders se zavzema za zaprtje mošej in prepoved korana

Foto: epa/printscreen

Nizozemski desni opozicijski voditelj Geert Wilders želi prepovedati islam in državo izločiti iz Evropske unije. Speisa poroča, da tudi druge stranke poziva k sodelovanju. 

Wilders je v svojem prvem velikem televizijskem intervjuju pred volitvami, ki bodo 15. marca, dejal, da bi moral biti koran prepovedana verska knjiga, mošeje pa bi morale zapreti svoja vrata.

Wilders želi, da bi njegova stranka postala največja
Po prepričanju Wildersa je islamska ideologija bistveno bolj nevarna kot nacionalsocializem, Wilders pa med drugim primerja koran, ki temeljna knjiga muslimanske vere, s Hitlerjevo knjigo Moj boj (Mein Kampf). Wildersova Svobodna stranka želi postati največja državna stranka, za katero trenutno velja Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD). Na podlagi zadnje javnomnenjske raziskave naj bi Svobodna stranka po velikosti že prehitela VVD.

Wilders in njegova stranka želita, da bi Nizozemska stopila iz Evropske unije (EU) in bi ponovno uvedla nadzor na mejah. V intervjuju je poudaril, da bo trenutna vodilna stranka prisiljena v to, da sodeluje s Svobodno stranko, če bodo volivci podprli nasprotovanje migracijam in izstop iz EU. Premier Mark Rutt, je prek družabnega omrežja Twitter, ki ga je uporabil prvič po šestih letih, kot odgovor navedel, da se to nikakor ne bo zgodilo.

N. Ž.