Nizozemski premier: Ni tabujev glede donacije lovcev F-16 Ukrajini!

Nizozemski premier Mark Rutte in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Vir: AFP.

Nizozemski premier Rutte je danes na srečanju z Zelenskim zatrdil, da Nizozemska nima tabujev glede dostave lovcev F-16 Ukrajini. 

Nizozemski premier Mark Rutte je danes med skupno novinarsko konferenco z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in belgijskim premierjem Alexandrom de Croo v Haagu dejal, da ni tabujev glede dobave letal F-16 Ukrajini, poroča Ukrinform.

Kot je še izjavil, intenzivno sodelujejo s svojimi partnerji, torej Belgijo, Veliko Britanijo, Dansko in drugimi, da bi to razpravo “nekako pripeljali do konca”. Kot je še dejal, debata ni zaključena, ker gre za občutljivo tematiko, kakršne so vajeni glede tankov Leopard 2 in francoskih havbic.

Letala F-16 sicer ne spadajo med lovska letala najnovejše generacije, a so v vojnah doslej pokazala, da so zlahka kos ruskim Migom in Sukhojem EPA-EFE/VALDA KALNINA

Poudaril je, da sta obe vrsti orožja sedaj v Ukrajini. Zelenski pa upa na pozitiven izid glede letal F-16 s strani zahodnih partnerjev. Spomnimo: danes je Zelenski v Haagu prav tako izpostavil potrebo po ustanovitvi posebnega sodišča, ki bo od Rusije zahtevalo odgovornost za zločine, storjene v Ukrajini.

Domen Mezeg