fbpx

Nobelov nagrajenec svari: Preveliko število beguncev pomeni destabilizacijo Evrope

Foto: epa

”Če bo število beguncev v Nemčiji še naraščalo, bo država preobremenjena. Nobena država tega ne zmore. Dejstvo je, da Evropi grozi destabilizacija,” svari današnji Nobelov nagrajenec za ekonomijo Angus Deaton. V svojem govoru se je dotaknil še ekonomske neenakosti Amerike in razvojne pomoči. 

Nobelov nagrajenec za ekonomijo Angus Deaton svari Nemčijo pred sprejemom prevelikega števila beguncev. Deaton pravi, da je Nemčija sprejela že ogromno število beguncev, in ugotavlja, da bo država pri tem kmalu dosegla zgornjo mejo, ki jo bo preobremenila.

Preveč priseljencev bo Evropo destabiliziralo
Deaton je Nemčijo in ostale članice EU pohvalil, da so svojo človeško in humanitarno odgovornost vzele zelo resno in da ravnajo zgledno. Opozarja pa, da mora biti Evropska unija kljub temu previdna. ”Preveč priseljencev bo Evropo destabiliziralo, to je jasno,” je dejal za Die Welt.

Angus Deaton, sicer profesor na ameriški univerzi Princeton, je danes v Stockholmu prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo.

Prav tako pa so že razglasili tudi dobitnike Nobelove nagrade za mir, ki jo letos prejmejo predstavniki štirih tunizijskih civilnih organizacij, ki si v Tuniziji prizadevajo za ohranjanje demokracije z dialogom. 

Za situacijo krivi ZDA
Deaton, ki velja za strokovnjaka na področju raziskav revščine, je bil kritičen predvsem do begunske politike in političnega sistema ZDA: ”Vedenje mnogih ameriških politikov, ki ščuvajo prebivalstvo proti sirskim beguncem in ki nočejo sprejemati Sircev, se mi zdi nizkotno.”

ZDA se bogatijo, srednji razred pa ostaja na isti ravni
Po Daetonovih besedah rast blaginje v ZDA koristi le najbogatejšim, ki že tako in tako sami določajo politični proces. ”Medtem ko Združene države Amerike kot celota bogatijo, ne gre današnjemu srednjemu razredu nič bolje kot generaciji njihovih staršev,” je dejal Deaton. Še slabše pa gre najrevnejšim. Niti demokrati niti republikanci niso ocenili dosega nevarnosti neenakosti. ”Levičarji želijo povsem odpraviti neenakost, kar je seveda nesmisel, medtem ko desničarji trdijo, da neenakost sploh ne predstavlja težave.

”Demokrati morajo razumeti, da je določena neenakost nujna, saj to ustvarja spodbudo za trdo delo. Republikanci pa bi morali razumeti, da se revnih ne sme pustiti, da enostavno umrejo,”  je povedal letošnji Nobelov nagrajenec za ekonomijo.

Razvojna pomoč krepi skorumpirane države
Deaton je podal tudi kritiko razvojne pomoči: ”Prepričan sem, da je dotok denarja z Zahoda položaj v regijah, kot je Afrika, v zadnjih desetletjih poslabšal in ne izboljšal.” V državah s skorumpiranimi, slabimi vladami utrjuje status quo in jih tako ne spodbuja k rasti iz svojih lastnih moči in k izgradnji demokratičnih struktur, je prepričan Deaton.

”Pozitivne izjeme so bile pomoč obolelim za AIDS-om in pobude za cepljenje v Afriki, ki so milijonom ljudem rešile življenje. Dolgoročno pa bi lahko državam, da bi se same osvobodile iz revščine, pomagala le odprava trgovinskih ovir,” je še dodal Deaton.

M. K.