Nogometašico iz Irana izključili iz reprezentance, potem ko so jo videli igrati brez hidžaba v Švici

Foto: youtube

Levičarske ideologe zelo skrbi zaščita muslimanskih žensk v ZDA, ki želijo nositi hidžab. Vendar, ali bodo stali tudi za nogometašico iz Irana, Shivo Amini? Bodo delili svoje občutke solidarnosti tudi z njo? Ali pa je podpiranje ženske, ki ne nosi hidžaba, “islamofobično”?

Nogometašico iz Irana so izključili iz reprezentance, ker je igrala nogomet brez hidžaba, medtem ko je bila na zasebnem potovanju v Švici. Shiva Amini je bila na počitnicah, ko je zaigrala s skupino moških, uradniki iz iranske futsal federacije pa so prek družbenih omrežij opazili, da se je pojavila fotografija, kjer je Shiva v kratkih hlačah in brez rute. Ta je kot obvezen del “opreme” za ženske, tudi za športnice, v Iranu obvezen od islamske revolucije leta 1979 naprej, ker pa je ni imela, so jo uradniki suspendirali iz reprezentance.

Ko je nogometašica dobila obvestilo o suspenzu, je dejala, da je šport bolj pomemben kot pa katerakoli tančica. “Hidžab mora biti nepomembno vprašanje za nas, ženske igralke. S tem pa se očitno uradniki ne strinjajo. S strani federacije sem bila seznanjena, da mi ne očitajo le tančice, temveč tudi to, kako sem si drznila igrati s fanti. Zato so me diskvalificirali in odstranili iz reprezentance. Prav tako so mi rekli, da mi bo takšno obnašanje doma povzročilo veliko glavobolov.”

Cela ekipa izgubila oboževalce in podpornike
Prav tako pa je izgubila nekaj ljudi, ki so pred objavo te fotografije podpirali njo in ekipo. Tako je spoznala, da so bili ljudje na njihovi strani, ko je ekipa dosegala medalje in dobivala tekmo za tekmo, vendar pa so zdaj njej, prav tako pa tudi ekipi, obrnili hrbet in kritizirajo njeno odločitev. “Molk je izdaja samega sebe,” je prepričana Shiva.

Izključili bi jo že zato, ker je igrala s fanti
Športnica je govorila tudi z iransko novinarko Masig Alinejad, aktivistko, ki deluje za organizacijo Moja prikrita svoboda, ki ji je dejala: “To niso bile niti uradne igre, na katerih bi predstavljala Islamsko republiko. Vodstvo iranske futsal federacije mi je povedalo: ‘Če ste članica uradne ekipe, nimate pravice, da igrate brez tančice, tudi na neuradnih tekmah v tujini ne. Živimo v islamski državi. Zakaj morate igrati s fanti? Izključili bi vas iz ekipe, tudi če bi igrali s fanti in nosili hidžab v Iranu’.”

Diskvalificirali tudi obetavna šahista in športnice, ki blestijo v biljardu
To pa ni edina športnica, ki jo je doletela tovrstna kazen. V februarju so prepovedali dvema obetavnima šahistama udeležbo na turnirjih v Iranu, potem ko dekle ni nosilo hidžaba, njen brat pa je igral proti Izraelcu. Dorsi in Bornu Derakhshani, dvema izmed vodilnih mladih šahisov v državi, je bilo tako sporočeno, da ne moreta biti več del reprezentance. Dorsi, ki je 18-letna študentka v Španiji, je bilo prepovedano nastopiti na turnirju, ker ni bila pokrita na šahovskem festivalu v Gibraltarju v začetku tega leta, njen 15-letni brat Borna, ki še vedno živi v Iranu, pa je povedal, da je dobil prepoved igranja, ker je zaigral proti izraelskemu šahistu Alexandru Husmanu na istem turnirju. Mesec dni kasneje pa je Iran prepovedal nekaterim športnicam, da se udeležijo tekmovanj v biljardu, saj naj bi kršile islamske kodekse obnašanja na turnirju na Kitajskem. Očitno pa je do te prepovedi prišlo zgolj na podlagi domnevanj, saj disciplinska komisija za bowling in biljard ni razkrila nobenih dokazov za vrsto domnevnih kaznivih dejanj, češ da bo to storila kasneje. Dejali so le: “Ženskam, poslanim na China Open v biljardu, je prepovedana udeležba na vseh domačih in tujih tekmovanjih za eno leto zaradi kršenja islamskega kodeksa.”

Marjanca Scheicher

 • soc

  Učili so nas v šoli nekako takole:

  Če je c = a + b in d = a + b
  Potem je c = d. Fajn.

  Torej:

  islam = nasilje in sovraštvo do drugačnih
  evropska levica = nasilje in sovraštvo do drugačnih

  Sledi?

  Mi lahko kak rahlo bolj inteligenten dežurni levi aktivist na tem forumu razloži, v čem je razlika? Ker me kot dobrega matematika reeeeeeees zanima.

  • karpelec

   Moč vabe je lahko tudi skušnjava.

   • soc

    Mouč, ejga, sem gune leve klicu, de mi kratku pamet rasvetlijo, pol se pa ti nš jauš, pa vem glih tok ku prej.

 • Demonkrat

  Fejstbuk lahko uporabljajo?

 • Olga

  Divjaki!

 • Caetano

  Iranski teokratični ”prerok” Homeini, ki je Iran pripeljal nazaj v to šeriatarsko močvirje je jasno povedal tudi, da pljune v obraz tistim ljudem, ki trdijo, da je islam religija miru.

 • Caetano

  Na Bavarskem je azilant zaklal žensko, ki se je iz islama spreobrnila v krščanstvo.

  https://www.rt.com/news/386

  • KAPIBARA

   4.5. ob 8.14 link že ukinjen :-(
   Le koliko resniec so že zataškali ??

 • PikaPolonica

  Ja tkole oblečena kot je na sliki čist dober zgleda. Drgač naj si pa njihovi moški nadenejo tančico, pa bomo vidl kok pa oni potem dober fuzbal igrajo…bi se zapletli.

 • Dragan Krstič

  Alah, Mohamed in Homeini so jo izločili kot potencialno devico za junake muđahide umrle za mohamedansko vero. To pa je velika sramota za vsako pravoverno muslimanko.

 • šmentanamuha

  Shiva je naredila za muslimanke s tem, ko se je osvobodila predpisane rjuhe, več kot multikulti levičarske pacientke, ki se mečejo ob tla, da imajo muslimanke pravico do vreče na glavi in pohabljanja spolovila. Kretenoidne humanitane aktivistke podpirajo tudi otroške poroke muslimanov, ker je to človekova pravica moških, ki ne razumejo nenavadnih običajev v Evropi, kjer so ženske (vsaj na papirju) obravnavane kot ljudje z enakimi človekovimi pravicami kot moški. Njihov plemeniti cilj je, da te moške prevzgojijo. Šmrk. Jokam od sočutja.

 • Triple6

  Mogoče bojo pa enkrat izdali tako fatvo, da bodo vsem prepovedali hoditi v Evropo. PA naj velja kar za vse muslimane.