fbpx

Nogometašico iz Irana izključili iz reprezentance, potem ko so jo videli igrati brez hidžaba v Švici

Foto: youtube

Levičarske ideologe zelo skrbi zaščita muslimanskih žensk v ZDA, ki želijo nositi hidžab. Vendar, ali bodo stali tudi za nogometašico iz Irana, Shivo Amini? Bodo delili svoje občutke solidarnosti tudi z njo? Ali pa je podpiranje ženske, ki ne nosi hidžaba, “islamofobično”?

Nogometašico iz Irana so izključili iz reprezentance, ker je igrala nogomet brez hidžaba, medtem ko je bila na zasebnem potovanju v Švici. Shiva Amini je bila na počitnicah, ko je zaigrala s skupino moških, uradniki iz iranske futsal federacije pa so prek družbenih omrežij opazili, da se je pojavila fotografija, kjer je Shiva v kratkih hlačah in brez rute. Ta je kot obvezen del “opreme” za ženske, tudi za športnice, v Iranu obvezen od islamske revolucije leta 1979 naprej, ker pa je ni imela, so jo uradniki suspendirali iz reprezentance.

Ko je nogometašica dobila obvestilo o suspenzu, je dejala, da je šport bolj pomemben kot pa katerakoli tančica. “Hidžab mora biti nepomembno vprašanje za nas, ženske igralke. S tem pa se očitno uradniki ne strinjajo. S strani federacije sem bila seznanjena, da mi ne očitajo le tančice, temveč tudi to, kako sem si drznila igrati s fanti. Zato so me diskvalificirali in odstranili iz reprezentance. Prav tako so mi rekli, da mi bo takšno obnašanje doma povzročilo veliko glavobolov.”

Cela ekipa izgubila oboževalce in podpornike
Prav tako pa je izgubila nekaj ljudi, ki so pred objavo te fotografije podpirali njo in ekipo. Tako je spoznala, da so bili ljudje na njihovi strani, ko je ekipa dosegala medalje in dobivala tekmo za tekmo, vendar pa so zdaj njej, prav tako pa tudi ekipi, obrnili hrbet in kritizirajo njeno odločitev. “Molk je izdaja samega sebe,” je prepričana Shiva.

Izključili bi jo že zato, ker je igrala s fanti
Športnica je govorila tudi z iransko novinarko Masig Alinejad, aktivistko, ki deluje za organizacijo Moja prikrita svoboda, ki ji je dejala: “To niso bile niti uradne igre, na katerih bi predstavljala Islamsko republiko. Vodstvo iranske futsal federacije mi je povedalo: ‘Če ste članica uradne ekipe, nimate pravice, da igrate brez tančice, tudi na neuradnih tekmah v tujini ne. Živimo v islamski državi. Zakaj morate igrati s fanti? Izključili bi vas iz ekipe, tudi če bi igrali s fanti in nosili hidžab v Iranu’.”

Diskvalificirali tudi obetavna šahista in športnice, ki blestijo v biljardu
To pa ni edina športnica, ki jo je doletela tovrstna kazen. V februarju so prepovedali dvema obetavnima šahistama udeležbo na turnirjih v Iranu, potem ko dekle ni nosilo hidžaba, njen brat pa je igral proti Izraelcu. Dorsi in Bornu Derakhshani, dvema izmed vodilnih mladih šahisov v državi, je bilo tako sporočeno, da ne moreta biti več del reprezentance. Dorsi, ki je 18-letna študentka v Španiji, je bilo prepovedano nastopiti na turnirju, ker ni bila pokrita na šahovskem festivalu v Gibraltarju v začetku tega leta, njen 15-letni brat Borna, ki še vedno živi v Iranu, pa je povedal, da je dobil prepoved igranja, ker je zaigral proti izraelskemu šahistu Alexandru Husmanu na istem turnirju. Mesec dni kasneje pa je Iran prepovedal nekaterim športnicam, da se udeležijo tekmovanj v biljardu, saj naj bi kršile islamske kodekse obnašanja na turnirju na Kitajskem. Očitno pa je do te prepovedi prišlo zgolj na podlagi domnevanj, saj disciplinska komisija za bowling in biljard ni razkrila nobenih dokazov za vrsto domnevnih kaznivih dejanj, češ da bo to storila kasneje. Dejali so le: “Ženskam, poslanim na China Open v biljardu, je prepovedana udeležba na vseh domačih in tujih tekmovanjih za eno leto zaradi kršenja islamskega kodeksa.”

Marjanca Scheicher