fbpx

Nora ideja levičarskega arhitekta: Cerkve je treba porušiti in namesto njih zgraditi mošeje

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Nemški arhitekt Jaquim Reining si je boljšo integracijo muslimanskih migrantov zamislil tako, da bi porušili cerkve in na njihovem mestu postavili velike mošeje. 

Nemški arhitekt verjame, da Hamburg potrebuje več mošej, saj te pripomorejo k boljši integraciji migrantov, ki jih druge državne ustanove ne morejo doseči. Na vztrajanje novinarjev, ali bi po njegovem receptu res dosegli boljšo integracijo, je odgovoril, da za “uspešno integriranje v družbo ljudje ne smejo imeti strahu. To bi dosegli z gradnjo vidnih mošej.”

Visok minaret je po njegovem sporočilo migrantom, naj nimajo strahu pred izgubo identitete v naši družbi, poleg tega pa muslimanom pove, da si lahko ustvarijo življenje v Nemčiji, ne da bi izgubili svojo vero. Ko so nekoč v Nemčijo prihajali Turki, so menili, da se bodo nekega dne vrnili nazaj, sedaj pa imajo že otroke in vnuke, ki so relativno sekularni.

Mošejo v vsako sosesko
Ugledni arhitekt je mnenja, da je želja migrantov – postati nemški državljan in ohraniti lastno vero – obojestranska. Reining je bil namreč soavtor programa iz leta 2013, v katerem so zapisali, da območje Hamburga nujno potrebuje več mošej. Enak program ima nemška stranka zelenih, kjer oglašujejo “mošejo v vsako sosesko”. Po njegovem mnenju je v Hamburgu dovolj prostora za mošeje, še posebej če bi porušili številne cerkve. “Tukaj je prostora za 50 mošej,” je dejal. Dodal je še, da cerkve obiskuje zgolj 23 tisoč kristjanov, medtem ko je muslimanov 17 tisoč, piše spletna stran Breitbart.

M. P.